Een bijtincident

Dit is denk ik voor elke hondeneigenaar wel de grootste nachtmerrie. Dat jouw hond een ander verwondt, mens of dier. Dit wil je echt niet! Ik las vol afschuw het artikel in de Volkskrant over Robin, het baby’tje dat in 2019 was doodgebeten door de hond van zijn opa en oma. Wat een horrorverhaal.

In het artikel uit Anouk Duijnker, specialist dierencriminaliteit bij de politie, haar zorgen over het toenemende aantal mensen dat honden aanschaft in deze coronatijd. Ze stelde dat goede puppytraining essentieel is voor de socialisatie en het voorkomen van gedragsproblemen en dat die trainingen er op het moment nauwelijks zijn.

Ik begrijp die bezorgdheid volledig. Door het sluiten van hondenscholen en de toenemende aanschaf van honden kunnen begeleiders in de problemen komen. Zelf geef ik puppytraining op maat in de vorm van privélessen. Gelukkig heb ik tijdens de lockdown dus door kunnen werken en hondenbegeleiders kunnen helpen.

Het probleem is dat ik mijn bedrijf alleen run en ik kan de aanvragen niet meer verwerken. Ik heb een wachtlijst van ruim twee maanden. Mijn mailbox stroomt dagelijks vol met hulpvragen en aanvragen voor puppytraining.

Ik maak me zorgen over de toekomst en de veiligheid van honden en hun begeleiders. Het is van essentieel belang dat mensen begrijpen hoe een hond communiceert en waar de noden van hun hond liggen en vooral ook de grenzen. Veel te veel begeleiders hebben geen idee wat honden nu echt nodig hebben.
Ze doen maar wat zonder zich te beseffen aan welke risico’s ze hun hond en anderen blootstellen. Dit is niet verantwoordelijk en ook niet eerlijk voor de hond en zijn omgeving.

Het wordt tijd dat mensen zich gaan beseffen dat het liefdevol opvoeden en begeleiden van een hond tijd kost. Naar mijn mening zouden hondeneigenaren een soort hondenrijbewijs moeten halen alvorens ze een hond aan mogen schaffen, zodat ze beter beseffen wat er allemaal bij komt kijken.

Er zijn tal van goede en bekwame hondenprofessionals die hondenbegeleiders kunnen helpen. Trek op tijd aan de bel en wacht niet af. Krijg je een pup, bel dan niet als je de pup al in huis hebt maar maak meteen een afspraak als je weet dat je een pup gaat kopen. Adopteer je een hond? Laat je dan eerst goed inlichten door een professional. Dit kan het verschil maken!

Zelf ben ik trotse eigenaresse van, zoals in het artikel beschreven staat, twee hoog risico honden. Ik kijk niet met een roze bril op naar mijn honden. Ik neem complete verantwoordelijkheid voor het houderschap en ik erken ten volle de raseigenschappen van mijn honden.

Ook ben ik bij mijn cliënten altijd zeer realistisch over mogelijke raseigenschappen die aanwezig kunnen zijn in hun honden. Ongeacht welk ras of kruising, ze kunnen bij mij rekenen op kundig advies dat past bij de hond en zijn omgeving. Hierdoor ben ik door de jaren heen al zeer succesvol kunnen zijn met veel uiteenlopende hondenrassen en ook rassen die onder hoog risico vallen.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs