Etherisch oliën in onze kaarsen

Geuren kunnen bepaalde herinneringen in ons oproepen, geur is namelijk emotie. Denk maar eens aan de geur van net gebakken appeltaart bij je oma vroeger in huis of de geur van net gewassen dekens. Het roept een gevoel in ons op, een gevoel van bijvoorbeeld welbehagen.

Dat is ook niet zo gek. Geur wordt namelijk verwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het gedeelte in de hersenen waar emoties worden verwerkt. Hier worden herinneringen ook opgeslagen. Deze herinneringen kunnen dus gekoppeld zitten aan geuren. Geur kan ons dus bepaalde gevoelens geven.

Door de eeuwen heen

Etherische oliën worden al honderden jaren ingezet voor hun heilzame werking. In het oude Egypte of Afrika, door priesters/priesteressen, geestelijken en medicijnvrouwen, Romeinen, in de middeleeuwen tijdens bijvoorbeeld de pest/ zwarte dood, tijdens ontdekkingsreizen van James Cook en tijdens de tweede wereldoorlog.

Je kan het zo gek niet bedenken, oliën werden altijd al door allerlei soorten mensen over heel de wereld ingezet omdat men gebruik wilde maken van hun heilzame en effectieve werking.

Tegenwoordig kan men ook prachtige wetenschappelijke onderzoeken lezen die gedaan zijn naar etherisch oliën. Zo is al wetenschappelijk aangetoond dat lavendel helpt bij slecht slapen, tijm antibacterieel werkt, Neroli de aanmaak van endorfine bevorderd en kaneel ingezet kan worden bij E-coli en Salmonella.

Natuurzuiver vs. synthetisch

Echte etherisch oliën zoals wij die gebruiken in onze kaarsen zijn 100% natuurlijk. Honovi Candle co. gebruikt uitsluitend oliën van hoogwaardige kwaliteit. Veel oliën zijn niet natuurlijk en helaas weten we niet wat voor gifstoffen er allemaal in die verschillende oliën kunnen zitten.

Het spreekt voor zich dat die gifstoffen niet alleen schadelijk kunnen zijn voor ons maar zeker ook voor onze huisdieren. Het systeem van onze huisdieren werkt niet precies hetzelfde als bij ons. Ze verwerken geuroliën anders met hun lichaam. Dit is belangrijk om te realiseren, wanneer er namelijk geen natuurzuivere olie gebruikt wordt kan je huisdier ziek worden.  Huisdieren hebben ook kleinere longen als wij dat hebben en hun neus is veel beter ontwikkeld als die van die van ons. Geuren komen veel intenser binnen en kunnen echt overweldigen. Ook telt de regel hoe zachter de vacht van je huisdier hoe gevoeliger ze zijn voor oliën in het algemeen, Katten, konijnen en chinchilla’s bijvoorbeeld. Hier moet je nog meer bij oppassen.

Door het namaken van geuren krijg je ook een andere geur, wanneer je uitsluitend natuurzuivere oliën gebruikt, net als wij dat doen, krijg je een ander soort geur. De geur is natuurlijk en veel lichter. Wanneer er geen synthetische stoffen aan toegevoegd worden is dit beter voor de gezondheid van onze geliefde huisdieren. De meeste mensen realiseren zich niet dat gifstoffen vrijkomen bij veel oliën en die dus niet natuurlijk zijn.

Alleen wanneer er gebruik wordt gemaakt van 100% natuurzuivere etherisch oliën kun je genieten van hun heilzame werking. Dat is precies wat wij willen met onze natuurzuivere etherisch oliën. Mensen en dieren optimaal laten genieten van de heilzame en therapeutische werking van onze aromatische kaarsen. Maar ook om het psychologische en fysieke welzijn van mens en dier te verbeteren. Kaarsen met een synthetische olie hebben deze heilzame werking niet.

Hoe worden ze gewonnen

Etherisch oliën worden gewonnen door koude persing, stoomdestillatie of het tappen van hars. Hiervoor worden gebruikt: planten, bloemen, vruchten, zaden, wortels, noten, bessen, schors, schillen en bladeren. Etherisch oliën worden ook wel vluchtige (planten)oliën, essentiële oliën en aromatische oliën genoemd. Het is een natuurproduct dat wordt gevormd onder de invloed van de zon en ligt opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant.

Zoals we hierboven al benoemde is er een groot verschil met geuroliën die synthetische zijn en natuurzuivere olie. Synthetische oliën ruiken vaak veel sterker en indringender en worden door de mens aangepast naar het gewenste resultaat. Natuurlijke oliën hebben een veel lichtere geur. Synthetische vanille, roos of lavendel ruikt anders als de natuurlijke variant. Dit is een belangrijk verschil, de therapeutische aromatische kaarsen zijn dan ook niet te vergelijken met reguliere geurkaarsen.

Gezondheid

Synthetische geuren kunnen voor gezondheidsklachten zorgen bij jou en je huisdieren. Het kan zorgen voor irritaties op onder andere de longen, huid en ogen. Het is zelf wetenschappelijk bewezen dat synthetische geuren de potentie kunnen hebben om ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Er zit ook een groot verschil in de prijs van natuurlijke oliën en synthetische oliën. Echte zuivere oliën zijn veel kostbaarder en daardoor ook duurder.

Voor de gezondheid van onze huisdieren is het belangrijk om dus 100% natuurlijke oliën te gebruiken. Synthetische geuren kunnen voor hoofdpijn zorgen bijvoorbeeld. Iets waar ik zelf heel veel last van heb wanneer ik heerlijke ruikende synthetische geurkaarsen brand. Dit zette me aan het denken. Wat als mijn dieren dezelfde klachten hebben? Ze kunnen dat niet zeggen tegen mij en ze kunnen er ook niet aan ontkomen als ik besluit ze te branden.

Mensen en dieren kunnen er kortademig van worden, duizelig, misselijk, uitslag, hoestaanvallen, hormonen verstoord worden en zelf kankerverwekkend zijn. Dat vind ik allemaal zo heftig!

Lees hier onderzoeken waarom het zo gevaarlijk kan zijn: Hier & hier

Dit alles heeft mij doen besluiten om een eigen lijn therapeutische aromatische kaarsen te maken. Kaarsen waarvan ik precies weet wat erin zit en van hoogwaardige kwaliteit. Door natuurzuivere oliën kun je optimaal genieten, op een veilige en verantwoorde manier, van de heilzame werking van aromatische kaarsen.

Holistisch Hondengedragsdeskundige, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs