Gedragsverandering heeft tijd nodig

Wanneer je met je hond tegen bepaalde “problemen” aanloopt wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing vinden. Een manier om nieuw gedrag aan te leren en het oude gedrag achter jullie te laten. Logisch en heel begrijpelijk ook.

Voor sommige “problemen” is er een oplossing die snel zal werken. Kleine aanpassingen in de omgeving van je hond kunnen voor groot resultaat zorgen. Prachtig wanneer de stukjes van de puzzel zo snel in elkaar passen.

Echter kan het ook zijn dat de puzzel wat ingewikkelder is en dat het onmogelijk is om snel verandering te krijgen. Een hond is een complex emotioneel wezen. Een individu met een eigen karaktertje, een eigen ik. Hoe complex een puzzel is hangt af van verschillende factoren zoals onder andere: eerdere leerervaring, erfelijkheid, karakter, de omgeving waar de hond in verkeerd en de gesteldheid van je hond. Maar ook de bereidheid van de begeleider om te trainen en de band tussen hond en begeleider.

Hoe graag we soms ook willen dat bepaald gedrag opgelost wordt, kan dat niet altijd een snel proces zijn. Gedragverandering kost tijd en geduld. Er gebeuren allerlei fysiologische processen in de hond en dat gaat niet overnacht.

Het gaat met vallen en opstaan. Een stapje vooruit en soms weer drie achteruit. Om vervolgens weer mooie stappen te maken en ga zo maar door! Baby stapjes zijn ook stapje en die mag je zeker vieren.

Gedragsverandering kost tijd. En soms moet je jezelf ook bij bepaalde dingen neerleggen. Probeer te kijken naar het proces en samen met je hond te zien wat werkt voor jullie beide. Staar je niet blind op het eindpunt waar je graag wil zijn. Maar kijk eens waar je nu bent en wat je nu wel kan doen. Wat zijn de opties voor nu? Ga daar mee aan de slag en vanuit daar kun je opbouwen.

Een veilige basis is de beste start. Wanneer de hond zich veilig voelt kun je stappen gaan maken. Veilig voelen is zo ongelofelijk belangrijk. In huis, bij de begeleider en buiten.

Ervaar jij moeilijkheden met je hond en zie je door de bomen het bos niet meer? Ik help je graag verder. Samen nemen we jullie persoonlijke situatie onder de loep en kijken naar een geschikt plan opmaat.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs