Hard aanpakken

Je moet ze hard aanpakken anders luisteren ze nooit, ze moeten weten wie de baas is! Voor je het weet nemen ze loopje met je. Zomaar een zin die cliënten van wel eens horen. Je moet ze de baas zijn…

Absolute onzin! Echt waar. Ik heb twee honden van een krachtige rassenmix, ik ben 1,75 en ik weeg 62 kg. Trust me, als mijn honden willen dan zijn ze mij fysiek de baas. Toch heb ik nooit met ze moeten knokken of ze hard aan hoeven pakken om ze te laten zien wie er de baas is.

Ben ik duidelijk? Ja! Ben ik ooit weleens uit mijn slof geschoten naar mijn honden? Zeker, ik ben ook maar een mens. Ik spreek ze ooit ook wel eens streng aan. Dat komt zelden voor. Ik heb namelijk een vertrouwensband opgebouwd met mijn honden. Wij hebben teamwork. Ze weten wat ze van mij kunnen verwachten en ze weten wat ik van hun verwacht.

Ze hebben geleerd op een welzijnsgerichte manier wat gewenst is en daarbij houd ik hun behoeftes ook in acht. Door de jaren heen heb ik met heel was krachtige hondenrassen mogen werken en nergens heb ik de rol van de “de baas” moeten innemen. Nergens heb ik pijnlijke correcties uit hoeven voeren of de hond hard aan moeten pakken. Het is gewoon niet nodig!

Hoe meer kennis iemand bezit hoe minder dwang hij hoeft te gebruiken. Hoe meer dwang hoe minder kennis. Je kan er van alles van maken en je kan er van alles van vinden. Maar ik en een heleboel collega’s van mij zijn het levende bewijs dat het echt niet hoeft. Wat ik kan, kun jij ook!

Dus als iemand je nog eens wijs probeert te maken dat je moet laten zien wie er de baas is kun je het gewoon langs je heen laten gaan. Kill them with kindness.

Wil je leren hoe het ook kan, op een welzijnsgerichte manier. Holla at ya Girl!

Overigens zijn honden er echt niet mee bezig om de baas te worden. Ze zijn van nature conflict vermijdende dieren. Als er iets speelt met jouw hond dan zal daar een reden achter zitten. Iets wat je ook vriendelijk op kan lossen.

Welke team ben jij: team je moet ze de baas zijn of team teamwork makes dream work?

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs