In mijn werk als Hondengedragsdeskundige kijk ik holistisch naar mijn cliënten. Maar wat houdt dit dan in voor mij? Dat zal ik je vertellen.
Ik kijk niet alleen naar het gedrag maar naar het totaal plaatje. Gedrag is vaak een topje van de ijsberg dat boven water uitsteekt. Al het andere dat onderwater zit en je daardoor niet ziet, hoort ook bij de gehele ijsberg. En daardoor net zo belangrijk om te bekijken. Dat je de rest niet meteen ziet betekend niet dat het er niet is.
Als je dingen holistisch bekijkt kijk je dus naar het geheel. Ik neem alle aspecten onder de loep. Achter elk gedrag zit een emotie en achter elke emotie zit een behoefte. Heb je dit helder in kaart dan kun je een hond goed begeleiden en advies op maat geven. Ik kijk naar: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Holistisch betekend dat er uit wordt gegaan van de essentie dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is.
Voorbeeld uit de praktijk waar ik achter gekomen ben met mijn holistische denkwijze:
Leah de Chow Chow viel uit naar mensen en buiten aan de lijn tijdens het wandelen. Dit gedrag is ontstaan door de tijd heen, voorheen was hier geen sprake van. In plaats van mij alleen te focussen op het gedrag ben ik gaan zoeken naar de oorzaak. Ze bleek niet meer te eten dus dat moesten we eerst bekijken. Na onderzoek bleken haar tanden rot te zijn, er was dus sprake van pijn, Doordat ik verder ben gaan onderzoeken kwam ik erachter dat de nierwaarde niet goed waren en daardoor werden de tanden dus rot. Mijn vermoeden was Lyme en nadat uit te zoeken bleek het inderdaad Lyme te zijn.
Had ik me alleen op het gedrag gefocussed dan had ik de plank misgelagen. Het gedrag was een uiting van pijn en de pijn kwam door de Lyme. Pak je het probleem aan bij de kern dan lost het gedrag ook op na juiste begeleiding. Want het gedrag is een gevolg van de pijn en Lyme. Wordt dat stuk aangepakt, de pijn en de Lyme, dan kan ik het gedrag weer in goede banen gaan lijden met een plan op maat.
Wat ik doe is goed te vergelijken met het laagje voor laagje pellen van een ui. De binnenkant van de ui is de kern van het probleem en al de vellen staan in verbinding met elkaar. Dit is een proces en heeft tijd nodig.
Ik geniet ervan om de puzzel op te kunnen lossen en begeleiders en honden weer in harmonie samen te laten leven. Dat is mijn missie. En ik hoop dat ik door mijn holistische benadering nog veel honden en hun begeleiders mag helpen.
Schrik niet van dit woord: holistisch. Voor sommige mensen kan het nog een gevoel van zweverigheid oproepen. Ook al werk ik graag met de helende werking van edelstenen en etherisch oliën, ik sluit reguliere geneeskunde absoluut niet uit. Ik ben juist ook zeer wetenschappelijk onderbouwd. Daar zit hem denk ik ook de kracht in.
Het één sluit het ander niet uit. Juist die samenwerken is zo prachtig. Als regulier en complementair samenwerking kunnen er prachtige processen ontstaan.
Daarom gaat er nu ook iets veranderen. Mijn naam onder de post zal vanaf nu het woordje holistisch ervoor hebben staan. Hier sta ik achter en het voelt goed. Eng? Ja, best wel een beetje. Ik wil namelijk niemand afschrikken door dit woord. Toch ga ik het doen, dit is namelijk hoe ik erin sta en dit is wat ik graag uit wil dragen.
Kijken naar het gehelen wezens…
Holistisch Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes