Kijken en observeren van je hond

Voor mij is dit het allerbelangrijkste aspect van mijn werk als Hondengedragsdeskundige. Kijken en observeren. Het geeft me zo onwijs veel informatie over hoe de hond zich voelt in een bepaald moment. Wanneer ik naar de hond kijk, kijk ik ook naar zijn omgeving. Wat gebeurt daar allemaal, wat hoor ik, zie ik, voel ik en ruik ik.

Hoe is de interactie met de begeleider en andere mensen in de omgeving of met andere honden en dieren in de omgeving. Dit observeren geeft mij belangrijke informatie. Puzzelstukjes vallen in elkaar en ik kan langzaam een geheel zien. Ik kan gaan trechteren en tot de kern komen. Daarom werk ik ook het liefst met trajecten.

Zo kan ik meerdere keren observeren en kijken. Dit observeren en kijken draag ik dan over aan de begeleiders. Ik fungeer als een soort tolk en vertaal wat ik zie. Deze skills leer ik weer aan de begeleider, zodat deze de expert kan worden van zijn eigen hond.

Alle honden communiceren maar veel mensen kunnen die taal nog niet goed lezen en begrijpen. Wanneer je echt kijkt en luistert naar je hond dan ga je een prachtige verbinding aan. Wanneer je de grenzen van je hond leert herkennen kan je hond op je gaan vertrouwen als je hiernaar handelt. Want dat is ook belangrijk, handelen naar wat je ziet.

Vaak zijn we geneigd om voor ons eigen gemak te gaan. Dat is niet eerlijk naar onze honden. Het is vaak een mindset dingetje waar we dan tegenaan lopen. We hebben allemaal een idee hoe het leven er met een hond uit moet zien. Maar wat als dat afwijkt? Ga je dan stug door met het vervullen van je eigen behoeftes in relatie tot je hond of sta je dan open om te zeggen: hey, wat kan ik voor jou doen om je leven makkelijker te maken.

Elke hond is zijn eigen persoontje en bij het aanschaffen van een hond is er nooit een gegeven dat je de hond krijgt die jij wilde. De hond krijgt jou sowieso, die heeft geen keus. Besef je daarom ook van tevoren dat het anders zou kunnen lopen dan je gedacht had. Stel je dan de vraag of je bereid bent om je ideale plaatje bij te schaven, ben je bereidt om te leren lezen en begrijpen wat je hond nodig heeft. Of zou je stug doorgaan met wat jij vindt dat zo hoort?

Luister naar het gefluister en je hond hoeft niet te schreeuwen. De zin die al mijn cliënten te horen krijgen. Het observeren gaat mij van nature, ik zie de kleinste veranderingen bij mens en dier in hun houding. Daarom leer ik begeleiders ook graag observeren zodat ze samen met de hond weer een sterk team kunnen worden en in verbinding komen.

Begrip en compassie voor je hond is een mooie goede stap in de juiste richting. Vervolgens observeren en leren luisteren en onze verwachtingen soms bijschaven als het nodig is. Het is heel mooi als dit allemaal op zijn plekje valt. Er ontstaat dan zoiets moois.

Holistisch Hondengedragsdeskundige, Nadieh Cuijten

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs