Klein keffertje

Kleine hondjes, die worden in de volksmond vaak keffertjes genoemd. Ze worden nog weleens verkeerd afgeschilderd in onze huidige samenleving. Persoonlijk heb ik echt helemaal niets met het woord keffertjes. Waarom niet? Dat zal ik je uitleggen!

Kleine hondjes vinden we vaak schattig, met name als ze puppy’s zijn. Heel kleine hondjes trekken vaak onze aandacht en we willen ze aanraken en optillen. Dit kan ook, want ze zijn natuurlijk heel klein. Zelfs mensen die honden spannend vinden hebben over het algemeen geen moeite met hele kleine pupjes. Soms zijn ze zo klein dat ze in één hand passen.

Hier ligt ook het gevaar. Mensen gaan goed bedoelt heel vaak over de grenzen heen van kleine hondjes. Veel hondjes zijn daar helemaal niet zo van gediend als ze te pas en te onpas maar worden opgetild door vreemde mensen. Laten we eerlijk zijn, hoe zou je het vinden als je constant opgetild werd en aangeraakt door vreemde omdat je zo schattig bent? Best creepy en offensive!!

Zelfs de aller kleinste honden communiceren met ons. Ze geven hun grenzen aan doormiddel van hun lichaamstaal. Veel mensen herkennen nog niet wat honden zeggen met hun lichaamstaal en daardoor worden er makkelijk grenzen overschreden. Ik zeg altijd, luister naar het gefluister en je hond hoeft niet te schreeuwen.

Een hond zal zelden uit het niets tegen alles en iedereen gaan blaffen. Wanneer je kleine hondje dit dus doet is dit een teken aan de wand. Een moment om eens goed te reflecteren en bekijken, wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in de omgeving van mijn hondje, dat hij dit gedrag laat zien.

Hetzelfde telt voor kleine honden die hevig blaffen naar andere honden. Wanneer een grote hond druk en wild spel inzet kan een klein hondje zich behoorlijk bezeren. Het hondje kan dus leren dat grotere honden gevaarlijk zijn. De kleine kan zich letterlijk zo bedreigt voelen dat die geen optie meer ziet als van zich af bijten en blaffen. Dit is overigens een fysiologische reactie op het gevaar. De hond denkt er niet meer bewust over na maar reageert uit een fight/flight response. Het is een copingmeganisme gericht op overleven.

Daarom is het eens goed om je te verplaatsen in de pootjes van de aller kleinste onder ons. Bekijk de wereld eens vanuit hun ogen. Besef je eens hoe kwetsbaar ze eigenlijk zijn. Zomaar opgetild worden en aangeraakt worden is niet leuk, alles controle kwijtraken over je eigen lijfje is vreselijk. Omver gerent worden door andere honden is pijnlijk.

Zo gek is het dus niet dat veel kleine hondjes fel kunnen reageren, toch? Daarom is het belangrijk dat begeleiders de grenzen van hun hondje respecteren en ook bewaken. De meeste mensen hebben namelijk geen slechte bedoeling als ze een klein hondje willen aaien of optillen. Het is aan de begeleider om zijn hondjes hiertegen te beschermen en uit te leggen aan vreemde of hun bezoek wat hun hond aangeeft met zijn lichaamstaal. Waarom ze niet zomaar een klein hondje op moeten tillen. Als een grote hond tegen je aankomt staan proberen we deze ook niet op te tillen, we leren hem dat er aandacht komt als alle vier de pootjes op de grond staan. Waarom doen we dit dan niet met de kleine honden en tillen we ze op. We denken dat het altijd een uitnodiging is om opgetild te worden, maar dat is zeker niet zo.

Ook worden kleine honden makkelijk over het hoofd gezien. Je trapt makkelijk op een pootje. Dit kan heel traumatische zijn voor een hondje. Ze kunnen mensen dan gaan associëren met gevaar voor hun lijfje. Want als er mensen lopen dan kan dit immers pijn doen. Dit kan dus ook een reden zijn dat klein honden happen of hevig blaffen als mensen hun voeten bewegen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hondje per ongeluk geschept wordt door een goten voet of dat er op hem gestaan wordt.  Dit kan een ernstige breuk in het vertrouwen doen oplopen. Natuurlijk is dat niet de bedoeling van mensen dat dit gebeurt en de meeste begeleiders voelen zich hierdoor ook echt ziek als zoiets gebeurt. Het verklaart wel bij sommige hondjes hun hevige reactie.

Kortom, kleine keffertjes is in mijn ogen onterecht. Ze hebben veel te verduren in hun korte leventje. Sta daar eens bij stil. Als een hondje naar je blaft, ben dan zo beleefd om afstand te nemen en draai je iets weg. Dan geef je aan het hondje aan dat je geen bedreiging bent en dat het oké is. Ga niet lacherig extra treiteren omdat je het grappig vindt. Er zit namelijk een serieuze hulpkreet achter, neem deze alsjeblieft altijd serieus.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs