PAGAN HOLIDAYS

Heidense feestdagen, ook wel bekend als het wiel van het jaar, zijn feesten die zijn ontworpen om de wisseling van de seizoenen te markeren en te helpen bij spirituele viering en groei.

Lang geleden probeerde de kerk de heidense vieringen te onderdrukken, maar slaagde er niet in om deze volledig uit te bannen. De oplossing was om de vieringen in een aangepaste vorm op te nemen in de christelijke traditie.

Het midwinterfeest, dat zich richtte op de terugkeer van het licht, werd omgevormd tot de geboorte van Christus, het “licht der wereld”.

Het traditionele vruchtbaarheidsfeest, dat het begin van de lente markeerde, werd vervangen door Pasen, ter ere van de opstanding van Christus. Desalniettemin zijn veel van de oude symbolen en gebruiken die bij deze feesten hoorden tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

Onze voorouders verdeelden het jaar in twee seizoenen, die grofweg kunnen worden getypeerd als de lichte tijd van het jaar, oftewel het voorjaar, en de donkere tijd van het jaar, oftewel het najaar. Vier hoogtijdagen en een aantal kleinere feesten structureerden hun jaar en gaven betekenis aan het cyclische ritme van de natuur.

Vroeger vierden ze feesten die hevig verbonden waren met de natuur en de seizoenen. Omdat de Europeanen eeuwenlang voornamelijk boeren waren, waren ze afhankelijk van de natuur om te overleven. De lente was dan ook een welgekomen seizoen.

De lente-equinox betekende dat ze na maanden van binnen zitten eindelijk weer naar buiten konden om te zaaien en te ploegen. Om de oogst van dit jaar te verzekeren, werden overal in Europa lentefeesten gevierd met allerlei vruchtbaarheidsrituelen.

De terugkeer van het licht werd gevierd met Pasen, het feest van de herrijzenis. Tegenwoordig wordt Pasen gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan die volgt op de lente-equinox. Het feest zit nog steeds boordevol heidense symboliek, zoals de haas en het ei. Hazen planten zichzelf zo vaak voort dat ze het perfecte symbool zijn voor vruchtbaarheid.

Het paasei staat symbool voor het ontkiemen van nieuw leven dat in de lente overal te vinden is. Zelfs tijdens Palmpasen, de zondag voor Pasen, word je overspoeld met vruchtbaarheidssymbolen. De versierde palmpasenstok met groen en een broodhaantje bovenaan is een directe verwijzing naar oude Europese gebruiken.

elke feestdag, viering van een nieuwe periode heeft zijn eigen symbolen en rituelen. De acht belangrijkste heidense feestdagen die over de hele wereld worden gevierd, zijn onder meer:

Samhain – gevierd op 31 oktober, dit is het heidense nieuwjaar. die het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter markeert.

Yule – Gevierd op de winterzonnewende (meestal 20 – 23 december) markeert het de terugkeer van het licht in de wereld.

Imbolc – gevierd op 1 februari, het is een viering van de vroege lente-opwekkingen.

Ostara – gevierd op de lente-equinox (20 of 21 maart), het is een viering van vruchtbaarheid en nieuw leven.

Beltane – gevierd op 30 april of 1 mei, dit is een viering van de vruchtbaarheid en de bloei van de natuur.

litha – gevierd op de zomerzonnewende (20 – 23 juni) en is een viering van de zon en haar kracht

Lunghasadh – gevierd op 1 augustus, dit is een viering van de eerste oogst.

Mabon – gevierd op de herfstnachtevening en herfst-equinox (20 – 23 september), dit is een viering van de eerste oogst.

Blessed be, Nadieh

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs