Wat is dat nou? Met een stress emmer bedoelen we het figuurlijke emmertje dat vol kan lopen met stresshormonen. We hebben het dan over hormonen als adrenaline en cortisol. Elke hond heeft een laagje in dat emmertje zitten, dit is nodig om goed te kunnen functioneren.
We kunnen stress onderscheiden is twee soorten. Eustress en distress of te wel positieve stress en negatieve stress. Een voorbeeld van eustress is bijvoorbeeld de kids die de hele middag mogen spelen in een speelparadijs. Ze zijn super blij en door het dolle heen en toch is het wel eens janken geblazen na zo’n middag. Distress is wanneer je in actie komt vanuit stress, bijvoorbeeld, wanneer je bijna van de trap afvalt.
Voor honden werkt het precies zo. Het is belangrijk om te weten dat het lichaam van je hond, net als bij de mens, geen onderscheid maakt tussen eustress en distress bij het vullen van de spreekwoordelijke stress emmer.
Denk bij eustress aan honden die op hondensport zitten. Op het veld staan ze te springen en stuiteren voor ze aan de beurt zijn, de spanning kan dan behoorlijk oplopen en de emmer wordt dan goed gevuld.
Dit is belangrijk om te weten want als we praten over een te volle stress emmer is het belangrijk om te kijken wat ervoor zorgt dat de emmer vol komt. We kijken hierbij dus niet alleen naar angstmomenten en zeer spannende situaties, maar ook naar zaken die voor opwinding zorgen.
Bijvoorbeeld veel en herhaaldelijk een balletje gooien. Dit kan een flinke bijdrage leveren aan het vullen van de emmer. Bezoek dat binnenkomt, of juist niet, de deurbel, de hond krijgt dan teveel prikkels binnen. Maar ook pijn en ongemak vullen de emmer.
Hoe groot een stress emmer is hangt compleet af van jouw hond. Waar komt deze vandaan en hoe heeft de moeder- en vaderhond geleefd. Wat waren de leefomstandigheden enz. Zo heeft de ene hond een zwembad als stressemmer en de ander maar een wasbak.
Hoe snel de emmer gevuld raakt hangt af van de situatie waar een hond in leeft en wat de geschiedenis is.
Door goed op de lichaamstaal van onze hond te letten kunnen we gaan herkennen wat nou precies de stress emmer van jouw hond vult. En als we dit weten kunnen we tijdig ingrijpen en zorgen dat de hond voldoende rustmomenten zal krijgen zodat de emmer niet over zal lopen.
Activiteiten die de stressemmer legen zijn onder anderen:
⁃ kauwen
⁃ Likken
⁃ Slapen
⁃ Rusten
⁃ Snuffelen
⁃ Massage
⁃ Decompressie wandelingen
Heeft je hond dus een middag op het veld gestaan om te sporten? Ga na deze dag of soms zelfs de dagen erna zorgen dat je hond voldoende tijd krijgt om te herstellen. Of denk aan een pupje dat te vaak naar buiten wordt gelaten. Wanneer de pup te lang wandelt op een dag kan dit de emmer behoorlijk vullen. Wandel dus niet teveel met die pup en hou de emmer leeg.
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes