Tips voor een ontspannen wandeling

Wist je dat wanneer je druk op de lijn zet van je hond dit juist reactief gedrag uit kan lokken. Wanneer je een trigger met je hond tegenkomt kun je beter vaardigheden toepassen die je hond helpen afstand te nemen van triggers of er voor zorgen dat je hond juist een positieve ervaring opdoet.

Deze vaardigheden oefen je eerst goed zonder de trigger in de buurt. Zo kan je hond leren wat je nou verwacht en het zelfvertrouwen in deze handelingen zal groeien. Je hond weet nu namelijk wat er gaat gebeuren.

Je kan je hond bijvoorbeeld een U-turn leren. Je leert hem dan om te draaien en zo kun je makkelijk en snel afstand nemen van een nog te spannende trigger.

Je hoeft geen druk op de lijn te leggen en door het ontspannen handelen zal je hond minder snel stress of spanning ervaren. Hierdoor neemt reactief gedrag af.

Ik noem deze vaardigheden lifeskills. Elke hond heeft deze nodig. Deze vaardigheden helpen jullie makkelijker door het leven te maneuvreren en samen optimaal te kunnen genieten.

Nog drie tips om meer ontspannen te kunnen wandelen:

1:
Laat je hond een goed passend y-vorm tuigje dragen. Als het materiaal niet goed zit door de vorm dan is de start van je wandeling al meteen minder goed. Wil je hond geen tuigje aan of halsband om? Dan is het tijd dit te onderzoeken, er is een goede reden voor.

2:

Wandel met een vaste lijn van drie of vijf meter. Een te korte lijn zorg ervoor dat je hond niet ontspannen kan snuffelen want je beperkt je hond te veel. Wandel met een lijn die lang genoeg is dat het voor jou hond veilig is, sommige honden kunnen niet met een vijf meter lijn lopen omdat dit te veel vrijheid is, dan is drie perfect. Anders lekker een vijf meter. Optimaal genieten zo.

3:

Leer de lichaamstaal van je hond lezen en zie wat hij wil zeggen en nodig heeft. Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren, als je ze de kans geeft om te mogen communiceren. Luister naar het gefluister van je hond en hoeft niet te schreeuwen.

Hulp nodig bij het ontspannen wandelen? Ik help je graag verder. Ook schreef ik speciaal voor jullie een boek waar ik dit soort belangrijke informatie in deel. Er zal een wereld voor je opengaan.

P.s Nova op de foto draagt een halsband ivm een vetbult op haat flank. Een tuigje irriteert daar.

Holistisch Hondengedragsdeskundige, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs