Het experiment van Milgram, dit waren verschillende wetenschappelijke experimenten waarin Stanley Milgram een psycholoog aan de Universiteit van Yale,
uitzocht wat de bereidheid was van mensen, om te gehoorzamen aan legitiem gezag. Zelfs als dit inging tegen het eigen geweten van de proefpersonen.
Eén van de meest beroemde experimenten van Milgram was er één waarin de proefpersonen een ander mens zouden kunnen doden. Ongeveer tweederde van de proefpersonen bleek zo gevoelig te zijn voor autoriteit dat ze in het wetenschappelijk onderzoek daadwerkelijk een medemens konden doden. Over de hele reeks bekeken was een meerderheid uiteindelijk ongehoorzaam (57%) naar de autoriteit.
Het overige percentage volgde wel op wat hen gevraagd werd te doen. Het waren gewone mensen met verschillende achtergronden. Gewoon mensen die je in het dagelijkse leven tegenkomt en waarvan je niet zou verwachten dat ze zo ver zouden gaan als ze van bovenaf die opdracht kregen.
Mensen moesten elektrische schokken geven aan een medemens als deze een vraag fout beantwoorden. Per foute vraag ging het voltage omhoog totdat het zelfs de dood tot gevolg kon hebben. Wil je meer weten over dit experiment kijk dan deze video of check Google:
Waarom kom ik nu met dit onderzoek? Dat zal ik je hieronder uitleggen. In mijn werk als Hondengedragsdeskundige kom ik regelmatig mensen tegen die advies op hebben gevolgd van andere professionals of mensen in hun omgeving. Advies dat ingaat tegen hun gevoel. Toch wordt dit advies opgevolgd en uitgevoerd omdat ze denken dat de persoon die het advies geeft het bij het juiste eind heeft en weet wat hij adviseert.
Deze mensen die het advies opvolgen zijn vaak liefdevolle hondenbegeleiders die oprecht van hun honden houden en echt het beste met ze voor hebben. Ze willen hun honden geen pijn doen of in situaties dwingen die ze helemaal niet aankunnen.
Wat het onderzoek van Milgram laat zien is dat gewone mensen onder invloed van mensen die “expert” zijn, dingen kunnen doen waar ze eigenlijk niet achterstaan. Dingen die tegen hun gevoel ingaan. Toch doen ze het. Dit zijn gewone mensen, geen slechte mensen.
Het is belangrijk dat we dit realiseren en begrijpen ook al staat iemand “boven” je, om het zo maar even te zeggen. Dan betekent dit niet dat je dit maar voor lief moet nemen en raad op moet volgen, of slecht advies.
Ik ken mensen die zielsveel van hun hond houden en hem toch op de grond hebben geduwd, opgehangen hebben aan een slipketting of sliptouw voor een aantal seconden, elektrische schokjes hebben gegeven, knietjes gaven, in de nek pakte en in de oren knepen. Mensen die volledig tegen hun gevoel ingingen omdat ze advies kregen van iemand die ze vertrouwden.
Maakt dat deze mensen slecht? Nee, zeker niet!
Gaat iets tegen je gevoel in, voelt het niet goed? Doe het niet! Doe je onderzoek. Ik hoop dat veel mensen dit zullen lezen en hierdoor alerter zullen zijn zodat ze bespaard blijven van acties die tegen hun gevoel ingaan en hun hond niet onnodig pijn hoeven te doen.
Dat iemand een professional is maakt iemand nog niet goed in zijn werk. Stel jezelf altijd kritische vragen, als er bij jou een belletje gaat rinkelen, dan rinkelt er een belletje. Luister naar je intuïtie.
Holistisch hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes