Vertrouwen hebben in jou

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar niets is minder waar. Heel veel begeleiders hebben niet in de smiezen dat ze geen betrouwbaar persoon zijn voor hun hond.

Een hond moet zich veilig kunnen voelen bij zijn begeleider. Doordat veel begeleiders de taal van hun hond niet begrijpen is er veel spraken van vervelende miscommunicatie.

Veel honden worden dagelijks in situaties gebracht waarin ze liever niet zouden willen zijn. Nog te vaak zie ik honden die gedwongen worden met andere honden om te gaan, naar drukke plekken of nieuwe plekken. Waar ze eerst aan moeten wennen.

Zo zag ik een doodsbang hondje bij de dierenarts binnenkomen. De begeleiders gingen tegenover mij en Nova zitten. Het diertje was zo bang bij het zien van Nova dat ze uitviel. Haar begeleider trok haar omhoog aan haar nekje met de halsband bukte zich eroverheen en zei super boos: potverdikkie denk eraan hè!! Het diertjes was al zo bang en nu werd ze ook nog niet begrepen of serieus genomen en geholpen.

Even later een bange ridge back die uitviel en ze werd hard aan haar lijn gesnukt en klapte tegen de toonbank. Kon geen kant op en liet een plasje vallen van schrik. Een jonge hond die nu dus slechte ervaringen opdoet in haar gevoelige levensfase, dit kan in de toekomst echt voor problemen zorgen. Ze leert namelijk dat de dierenarts een enge plek is dat haar begeleider haar niet steunt. Dat als ze weg wil uit en voor haar enge situatie haar begeleider er niet is en dan kan et zijn dat de hond aangeleerd gedrag gaat krijgen om zichzelf te moeten beschermen, dus leert dat uitvallen kan werken.

Buiten zag ik een hondje die wilde een situatie vermijden. Zijn begeleider letten niet op de signalen en trok hem door naar voren. Het diertje voelde zich niet prettig en werd niet gesteund. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De honden die gedwongen worden bij bepaald bezoek te zijn. Naar een losloop plaats moeten. Begeleiders hebben vaak niet in de gaten wat al èèn zo’n ervaring voor een impact kan hebben op de rest van het leven. Ongewenst gedrag ontstaat niet zomaar uit het niets er gaat van alles aan vooraf.

Heel veel honden kunnen niet vertrouwen op hun begeleider. Niet omdat begeleiders niet willen maar ze zien het gewoon niet. Ik vind dat hetzelfde als rijden zonder rijbewijs. Je kan onbedoeld heel veel schade aanrichten. De basis moet altijd vertrouwen zijn, een hond moet van zijn begeleider op aan kunnen, zich veilig voelen bij hem.

Nova heeft eerst in de auto gewacht bij de dierenarts, toen de wachtkamer leeg was heb ik haar gehaald en ze zat hoog op de stoel naast mij met haar kont tegen me aan. Zo had ze overzicht en dat zorgt ervoor dat ze zich veilig voelt. Ik kijk altijd naar de situatie en maak dan de best mogelijke keus voor haar. Zo heb ik haar eerst lekker laten snuffelen toen er niemand meer was. Ze kon de praktijk verkennen en dat gaf haar rust en zelfvertrouwen. Het kalmeerde haar en zorgde voor een fijnere ervaring. Bij het afrekenen heb ik haar weer eerst in de auto gezet in alle rust en toen pas binnen gaan betalen.

Kijk jij naar je hond vanuit jouw perspectief of vanuit die van jouw hond? Ik daag je uit om vanuit de hond naar de wereld te kijken.

Hulp bij nodig? Maakt gerust een afspraak of bestel mijn boek boordevol waardevolle informatie voor een fijner leven voor jou en je hond.

Holistisch Hondengedragsdeskundige, Nadieh Cuijten, van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs