Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars

Ken jij dit gezegde? Bij dit gezegde gaan we ervan uit dat mannen en vrouwen van een andere planeet komen. We zouden dus heel erg verschillen in ons zijn, naast ons fysieke voorkomen. Ik denk dat hier wel een soort van waarheid in lijkt te zitten.

In mijn werk als gedragsdeskundige merk ik op regelmatige basis een verschil in de manier waarop vrouwen vs mannen kijken naar gedrag en verzorging. Dit gaat zeker niet op voor alle mannen en vrouwen! Maar ik zie zeker wel verschil in de omgang met honden in mijn dagelijkse werk.

Daar waar mannen al snel iets te betuttelig vinden zijn vrouwen vaak meer voorzichtig. Zo zie ik mannen eerder op de grond stoeien met hun hond en ruig spelen en vrouwen meer puzzels doen met hun hond. Vrouwen hebben minder moeite met hun hond op bed, mannen willen ze liever alleen om de huiskamer houden.

Ik denk dat er ook veel verschil zit in de manier van opvoeden van honden door hoe mannen en vrouwen ook anders opgevoed zijn van elkaar. Waar veel ouders bij meisjes misschien wat meer beschermd zijn, zijn veel ouders iets losser bij jongens. Dit is natuurlijk puur gebaseerd op de informatie die ik om mij heen kan verzamelen in mijn omgeving.

Ik vind dit lastig. Al die verschillende manieren van kijken naar gedrag en verzorging van onze honden. Alles is perspectief en wij handelen naar hoe wij de wereld zien en interpreteren. Hierdoor verliezen we wel eens zicht op de realiteit. Hoe wij ook denken over een bepaald onderwerp, dat zou er niet toe moeten doen als het gaat over het welzijn van onze honden.

Natuurlijk mogen er duidelijke grenzen en leefregels zijn die wij prettig vinden. Maar vergeet niet naar de behoefte van je hond te kijken vanuit het perspectief van je hond. Soms kunnen wij wel heel wat vinden van een situatie maar is het veel vriendelijker om te kijken vanuit de behoeftes van onze hond en niet vanuit onze aangeleerde manier van denken. Door situaties met een open blik te benaderen kunnen er prachtig mooie inzichten ontstaan.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs