Waar is FikkieI

In 2020 zijn er 6689 honden zoek geraakt in Nederland volgens de cijfers van Amivedi. In Amerika worden er jaarlijks 2 miljoen honden gestolen en in Canada worden er jaarlijks 1 miljoen honden gestolen. Door de toenemende vraag naar pups/honden in deze coronatijd zouden er volgens de BBC een record aan honden gestolen worden. Dognapping is de term als iemand een hond steelt.

Honden kunnen gestolen worden voor de handel. Bijvoorbeeld om makkelijk een centje te verdienen of om te fokken met een dier en pups te kunnen verkopen. Er gaan horrorverhalen rond dat er ook honden gestolen worden als oefenhonden voor hondengevechten. Honden zouden als aas en oefenhonden gebruikt worden in het illegale circuit. Let daarom altijd goed op je hond en zorg dat ze veilig zijn en niet in een situatie gebracht worden waarin ze kwetsbaar zijn voor dognapping. Vooral nu de vraag naar honden zo hoog is in deze coronatijd.

Ik schrik er altijd van als hondenbegeleiders hun honden vastbinden voor een winkel of supermarkt. Dit is typisch zo’n situatie waarin je jouw hond dus kwetsbaar achterlaat. Dognapping heeft niet veel tijd nodig. Voor dat jij het doorhebt kan je hond weg zijn. De begeleider gaat dan even snel een boodschapje doen of doodleuk een drankje drinken bij een café. Mijn hart doet pijn als ik deze arme dieren zie zitten. Vooral ook omdat dit voor de hond niet prettig is. Regelmatig is het weer raak en zie ik honden alleen achtergelaten en aangebonden zitten terwijl de begeleider nergens te zien is. Hier kan ik met mijn hoofd niet bij.

Zo zag ik eens een hond vastgebonden aan een paal midden in het centrum van Eindhoven. De hond zat te bibberen en heel de tijd om zich heen te kijken van de schrik, hij was zo ongelofelijk kwetsbaar. Er was geen begeleider in de buurt te zien.

Ik heb mijzelf door de jaren heen gespecialiseerd in het lezen van de lichaamstaal van honden. De meest subtiele signalen vang ik op want ik heb een zeer getraind oog hiervoor. En wat ik zie als ik alleen aangelijnde honden tegen kom bevalt mij niet! Ik heb al zoveel angstige honden gezien die zich hartstikke rot voelen wanneer ze alleen achtergelaten worden. De schrik en verwarring is overduidelijk. Mensen passeren, honden passeren, vreemde geluiden, koude grond en ga zo maar door.

Of goed bedoeld lopen voor de hond vreemde mensen op de arme stakker af om zich over het dier te ontfermen. Maar recht op een hond aflopen is in hondentaal onbeleefd en kan voor heel veel spanning zorgen. Honden die vastgebonden zitten hebben geen kans om te kunnen vluchten en worden gedwongen in een situatie die ze niet aankunnen of moeilijk vinden. Nee, ik heb nog nooit een hond gezien die het tof vond dat zijn begeleider dit deed.

Buiten dat je jouw hond dus in mijn ogen enorm te kort doet is het ook nog gevaarlijk!! Je hond kan gestolen worden en helaas komt het niet altijd goed met deze gestolen dieren. Ze kunnen verhandeld of mishandeld worden als je pech hebt. Want iemand met compassie en empathie jat over het algemeen natuurlijk geen hond. Deze mensen denken niet aan het welzijn van jouw hond.

Ik heb persoonlijk een gestolen hond na twee jaar weer mogen herenigen met haar begeleider. De hond was gestolen als pupje toen de mevrouw haar post ging halen en het hummeltje achter haar aanhobbelde. Ze draaide zich om en weg was Lilly haar pupje. Radeloos was deze mevrouw. Tevergeefs heeft ze oproep na oproep geplaatst en speurhonden ingezet. Twee jaar lang is ze er ziek van geweest. De vreselijkste gedachten gingen door haar heen. Zoiets kun je niet zomaar achter je laten, het achtervolgt je de rest van je leven.

De hond werd ernstig ondervoed gevonden in een verlaten woning. In die tijd herplaatste ik nog honden met mijn bedrijf en de hond werd aangeboden. Uitgemergeld mager en kon niet meer op haar eigen poten staan omdat ze zo zwak was. Het had geen dag langer moeten duren of ze was overleden aan de honger en dorst. Alle ribben staken uit en haar ruggengraat lag volledig bloot. Na haar medisch te laten checken en de juiste zorg te geven heb ik het chipnummer van Lilly kunnen achterhalen. Ik ben een zoekactie gestart en heb zo de begeleider kunnen achterhalen. Kippenvel krijg ik als ik terug denk aan het moment van de hereniging. Haar meisje leefde nog en was weer terug op de plek waar ze hoorde.

Wat moet deze hond bang geweest zijn toen ze daar achter gelaten werd. Als mensen in staat zijn om zoiets te doen vraag ik me af wat voor leven ze heeft gehad. Helaas kon Lilly niet bij haar begeleider blijven, ze had hevige verlatingsangst ontwikkeld en probeerde door het raam naar buiten te klimmen als haar begeleider het huis uit moest. Nu woont Lilly bij zeer liefdevolle mensen die haar overal mee naar toenemen. Zo hoeft ze nooit meer alleen te zijn.

Bespaar jezelf en je hond een hoop verdriet en laat hem niet alleen achter. Laat je hond thuis als die niet mee naar binnen kan gaan.

Het is mijn missie om hondenwelzijn door heel Nederland te vergroten. Daarom heb ik supermarktketen Jumbo in Weert ( Leuken ) benaderd en gevraagd om mij te helpen in mijn strijd. Dit kunnen ze doen door de poster van mijn cartoon op te hangen.

Ik wil met het ophangen van deze poster het bewustzijn van hondenbegeleiders vergroten en daarmee het welzijn van hun hond. Nu Heeft Jumbo Weert (Leuken ) een aanhaak plek om honden buiten achter te laten met een bakje water erbij. Super lief bedoelt maar dit past niet meer in deze moderne tijd waarin we dierenwelzijn en daarmee hondenwelzijn serieus nemen. Met de kennis en inzichten die we nu hebben weten we dat het aanbinden van je hond niet bevorderlijk is voor het welzijn.

Maar niet alleen supermarktketen Jumbo in Weert ( Leuken ) kan deze poster aanvragen, iedereen die honden een warm hart toedraagt kan deze poster aanvragen. Je kan deze poster bemachtigen als je mailt naar waarisfikkie@outlook.com.

Iedereen kan mij helpen in mijn strijd om hondenwelzijn te vergoten door dit bericht te delen op social media, help jij mee? Dankjewel namens alle honden.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs