We moeten beter doen voor onze honden, wees de stem voor hun die geen stem hebben

Ik stond langs de weg met mijn auto, ik had ruimte gemaakt voor tegenliggers. Net voor mij liep iemand met een Mechelse herder, ik vermoed een teefje te zien aan haar bouw en denk een jaar of twee. Er liep nog een klein hondje naast, een kruising was dit, geen idee waartussen.

Bij de Mechelse herder zag ik spanning opbouwen. Zo dicht direct langs de weg was duidelijk moeilijk voor haar. Ze kon niet uitwijken omdat haar begeleider haar strak naast zich vast hield met de lijn om zijn stevige vuist gewikkeld. Het zat er aan te komen, de Mechelaar viel uit naar voorbij gangers op de fiets.

Daaropvolgend geeft haar begeleider een stevig ruk aan haar slipketting. Zij probeert zich uit zijn stevige greep te draaien maar het lukt haar niet. Hij gaat over haar heen staan met twee benen. Het hondje erlangs duikt weg naar de andere kant en buigt zich weg van de man.

Hij trek haar slipketting strak en knijpt haar onder haar bek in haar vel. Hij buigt over haar en verkoopt een tik tegen haar hoofd. Ik voel woede in mij opkomen, onmacht! Hoe durft hij! Dit is niet de eerste keer dat ik zo’n tafereel vanuit de auto zie. Het maakt me woedend!

De afgelopen weken lijkt het een terug kerend thema te zijn. Een heel aantal nieuwe cliënten verteld mij echt de meest vreselijke adviezen die ze krijgen van zogenaamde professionals en kennissen. Zo hoor ik verhalen als; de hond op de grond leggen met je knie in de flank van de hond, onder de kin van de hond knijpen, aan het nekvel vastpakken en op de grond duwen en puppy’s laten janken in hun bench tot ze stil zijn.

WTF!!

Stop met deze onzin! Stop met het verspreiden van deze bullshit methodes. Kom op mensen, we kunnen zoveel beter, het moet echt veel beter.

Hoe meer dwang er gebruikt wordt, hoe minder kennis iemand bezit, hoe meer kennis, hoe minder dwang!

Ik ken honden die zijn nu zo bang van hun begeleider dat ze van zich af bijten en het vertrouwen kwijt zijn geraakt in de medemens. Door adviezen die thuis horen in de prehistorie. Er is tegenwoordig zoveel mooie wetenschappelijke getoetste kennis beschikbaar voor hondenprofesionals.

De dag dat je stopt met leren is de dag dat je gaat falen. Want weetje, hondenprofesionals hadden nog nooit zoveel resources beschikbaar dankzij het internet. Er zijn echt goede boeken te koop. Het is tijd dat er een mega schift gaat komen over hoe we naar honden en hun gedrag kijken.

Honden verdienen onze empathie! Wij zijn het aan onze honden verplicht om te kijken wat wij voor hun kunnen doen ivp hoe zijn zich altijd maar aan moeten passen aan onze wensen. Wij kiezen voor onze hond en een hond kiest niet voor ons.

Ik roep iedereen die honden een warm hart toe draagt op. Gebruik je stem voor hun die geen stem hebben. Draag je steentje bij aan een meer empathische wereld voor honden. Laten we mensen inspireren om vriendelijkere keuze te maken en hondenwelzijn hoog op onze prioriteiten lijst zetten.

Honden zijn zo’n mooie en geweldige wezens. Wees hun stem.

De arme Mechelaar, ik wens haar heel veel goeds toe. Haar begeleider wens ik heel veel wijsheid toe. Hopelijk leert hij waarom ze zo reageert en kan hij haar in de toekomst beter en liefdevoller begeleiden. Dat verdient ze.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs