Die zin hoor je wel eens. Maar is dat wel altijd zo?
Een en puppy is geen onbeschreven blad. Iets wat veel mensen wel nog denken. Het is de mens die er voor gezorgd heeft dat hij fel uitvalt en een puppy wordt niet bang geboren, zijn bijvoorbeeld een uitspraken die ik wel eens gehoord heb. Toch kan dat wel. Dat je pup bang is voor bepaalde dingen vanaf geboorte. Dit kan namelijk in de genen van jouw pup zitten. 90% van bijvoorbeeld angsten kan geërfd worden. Ook van de vaderhond! Bepaalde karaktertrekjes van de ouder dieren kunnen doorgegeven worden en daarmee in de genen van jouw pup zitten.
Maar ook stress bij de moederhond kan invloed hebben op het gedrag van je pup. Als een moederhond stress heeft tijdens haar dracht dan kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van het brein en op de hormonen van de pup. Zo kan het zijn dat het leervermogen van deze honden beperkt wordt en dat ze bijvoorbeeld een kleiner stress-emmertje hebben. De kans op probleemgedrag is meer aanwezig bij deze pups. Maar ook als de moeder stres heeft na de bevalling en daardoor bepaald gedrag laat zien. Pups kunnen dit overnemen. Bijvoorbeeld een moeder die heel angstig op mensen reageert. Daarom is het zo belangrijk om te weten waar je pup vandaan komt en wat de achtergrond is. Ook al is je pup bijvoorbeeld pas 8 weken oud.
Ik heb hier ook een vraag over bij mijn intake-formulier voor alle diensten die ik aanbied. Mensen die een pup hebben van acht weken schrijven vaak: “nog niets, pup is pas acht weken”. Helaas klopt dit dus niet en het geeft aan dat veel nieuwe puppy begeleiders niet op de hoogte zijn van het belang van die drachtperiode en de eerste aantal weken bij de moederhonden.
Door het ontbreken van deze kennis kan het daarom wel eens mis gaan, gaande weg. Wellicht zouden mensen een andere keus maken bij het uitkiezen van hun pup als ze wisten wat de gevolgen van genen en stress kunnen zijn op hun eigen hond. Adopteer je bijvoorbeeld een pupje uit het buitenland dan weet je meestal niet wat zijn achtergrond is of sta je niet stil bij de gevolgen die de achtergrond mogelijk kunnen hebben op gedrag.
Of wanneer je een pup van een onervaren fokker koopt of van een broodfokker. Het is belangrijk dat je weet waar je aan begint. Daarmee zeg ik niet dat je geen pup moet adopteren waar je de achtergrond niet van kent. ( behalve van broodfokkers of hondenhandelaren, deze mensen wil je niet spekken ) Elke pup is een individu en het wil niet zeggen dat er meteen gedragsproblemen zullen ontstaan bij deze honden. Maar het is belangrijk om je er bewust van te zijn. Ook deze pupjes kunnen opgroeien tot fijne volwassen dieren met de juiste begeleiding.
Mijn hond Nova heeft een flinke rugzak en is gevonden als zwerver op straat toen ze 5 maanden was. Zij is echt mijn soulmate! Met de juiste begeleiding heeft ze zich prachtig kunnen ontwikkelen. Ik was me ervan bewust en heb een wel overwogen keus gemaakt door haar te adopteren. Ga je nu naar een goede fokker dan is het ook niet altijd een garantie dat je pup niet in zijn eerste levensfase iets meegemaakt kan hebben. Stel je voor dat één pup constant moet vechten voor zijn eten? Dan kan dit zich in de toekomst gaan uiten door zijn voet te beschermen of andere dingen van waarde voor hem.
Ook al doet een fokker goed zijn best er kan altijd wat mis gaan. Het voordeel is dan vaak wel dat je hier van op de hoogte wordt gebracht. En je goede tips en adviezen meekrijgt van de fokker over hoe nu verder bij jullie thuis. De eerste weken bij een fokker zijn dus heel bepalend! Zo blijkt uit onderzoek dat puppy’s die tussen de drie en vijf weken verrijking aangeboden hebben gekregen (onder andere geluiden, video en tast) minder angstig zijn voor nieuwe prikkels. En pups die af en toe korte periodes bij hun moeder weg worden gepakt blijken later ook steviger in hun schoenen te staan. Wanneer hier dus de juiste aandacht aan besteed is pluk je hier rond de acht weken de vruchten van. (mijn voorkeur gaat er naar uit dat een pup vanaf 10 weken pas meegaat. Maar dat is voor een ander artikel)
Je pup heeft dan al veel goede ervaring opgedaan voor die überhaupt bij jou thuis komt. Dit is een mooie start van het leven. Jij als begeleider kan dit stokje dan mooi overnemen. Want tot vier maanden staat een pup meer open voor nieuwe prikkels op te doen waar de pup de rest van zijn leven plezier van heeft. Je pup zal een hondenleven lang blijven leren. En ook een hond van bijvoorbeeld zeven jaar of ouder kun je nog veel mooie nieuwe en positieve leerervaring meegeven. Het is nooit te laat om gedrag om te buigen. Maar het helpt wel heel erg veel als je pup de eerste weken van zijn leven een goede basis heeft gehad.
Dus kortom, wat er tijdens de dracht gebeurt en de eerste weken van een hondenleven is bepalend hoe de hond zich zal ontwikkelen. Besteed hier dus voor je aan een pup begint voldoende aandacht aan. Of je nu een pup uit het buitenland adopteert of een pup van een fokker neemt, bezint eer ge begint!
Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.