Wandelen met je pup

Een pup mag ongeveer vijf minuten wandelen per maand dat deze oud is. Een pup van vier maanden mag dus ongeveer 20 minuten lopen PER DAG! Niet per wandeling. Het is erg belangrijk dat deze richtlijn wordt aangehouden. Het lijf van je pup is nog niet volgroeid. Groeischijven moeten nog sluiten. Dit gebeurt rond de 12 en 24 maanden. Het ligt een beetje aan het ras wanneer dit gebeurt. Door overbelasting van het lijfje kunnen er later complicaties optreden. Gewrichten, spieren en pezen zijn nog niet voldoende ontwikkeld. 

Neem ook de vloer thuis eens onder de loep. Het is voor honden in het algemeen heel belastend om op gladde vloeren te lopen. Voor je pup is dit ook niet verstandig. Als je merk dat je pup uit aan het glijden is dan kun je wellicht ( goed kopen ) tapijten neerleggen. Hier schreef ik al eens eerder een artikel over: Gladde vloeren

Ik adviseer meestal om te wandelen met een goed passend y-vorm tuigje en een lange lijn van drie meter. Later als je pupje wat ouder is kun je een vijf meter lijn nemen of langer. Een goed passend tuigje ontlast het lijfje en laat je pupje happy en vrij bewegen. Door een langere lijn kan je pupje de omgeving goed verkennen en lekker vrijuit snuffelen. 

Leer het tuigje eerst aan in een vertrouwde en veilige omgeving. Je woonkamer is een goede plek om te beginnen. Leg het tuigje eerst eens gewoon open op de grond neer en laat je pupje dit onderzoeken. Beloon hem voor interesse in het tuigje. Oefen dit kort en ruim het dan op. Je kan dit een aantal keer herhalen verspreid over een aantal dagen. Daarna kun je het eens aan doen en ook weer belonen als  het gelukt is. Gaat het binnen goed dan kun je de drie meter lijn eens gaan bevestigen. 

Laat je pupje de tuin dan eens in met zijn tuig aan en de lijn eraan vast. Trek niet en zet ook geen druk op de lijn. Laat je pupje eerst eens op eigen tempo lopen. Zo leert de pup dat de lijn hem ook vrijheid op zal leveren. Gaat het in de tuin goed, dan kun je eens voor het huis gaan oefenen en zo bouw je een klein wandelingetje op, op het tempo van de pup. 

Als je een andere kant op wil lopen sleur je pup dan niet mee. Maar nodig hem kalm en liefdevol uit om mee te komen. Je kan hier een speciaal geluidje voor gebruiken. Dit geluidje heet het attentie signaal. Een klakkend geluidje dat je met je tong maakt. Dit zal de aandacht van je hond trekken. Wil je hier meer over weten? Ik kom je aan huis graag helpen met wandelen zonder trekken. 

Tijdens deze wandelingen zal je pupje alles ontdekken met zijn bekje en door te snuffelen. Geef je pup ook de tijd om dingen te onderzoeken en stimuleer het gebruik van de neus. Zo kan je pup veel informatie opdoen. 

Geef ook ruimte om te observeren. Pups stoppen regelmatig om nieuwe dingen in zich op te nemen. Laat ze dit in alle rust doen. Dit zal het zelfvertrouwen ten goede komen. In mijn vorige artikel schreef ik over socialiseren. Daar praat ik uitgebreid over, rustig op een veilige afstand observeren. 

Gaat je pup echt stijf liggen of zitten en lijkt er geen beweging meer in te komen? Dan is het misschien allemaal even te spannend. Help en steun je pupje dan ook. Als je pup naar huis wil luister hier na. Wanneer de pup op eigen beweging de wereld kan ontdekken zal het zelfvertrouwen groeien en zal de pup steeds meer durven. Ook leert de pup dat jij naar hem luistert. Dit zal jullie band ten goede komen.  

Na het wandelen is het belangrijk dat je pup mag rusten. Zo kan hij alle opgedane prikkels goed verwerken. Puppy’s slapen wel 18 tot 20 uur per etmaal. Kan een pup niet goed rusten dan kan hij overprikkeld raken. Rust is dus van belang. 

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs