De periode rondom oud op nieuw kan zeer stressvol zijn voor honden en hun baasjes. De harde knallen, de geur en de onvoorspelbaarheid van vuurwerk kunnen voor veel angsten zorgen. Niets is zo erg als je hond in paniek zien raken, daarom is het belangrijk dat jij als eigenaar je hond zo goed mogelijk helpt tijdens deze periode. Om je op weg te helpen heb ik hier tips op een rijtje gezet.
- Het is verstandig om op tijd met je hond te gaan oefen en proberen de scherpste randjes van de angst af te halen. Er bestaat helaas geen wondermiddel dat angst doet verdwijnen, maar we kunnen het proberen draaglijker te maken. Begin zeker drie maanden van tevoren met trainen (liefst zo vroeg mogelijk) want dit heeft tijd nodig. Vuurwerk blijft onvoorspelbaar doordat het tegenwoordig op elk moment afgestoken kan worden. Overdag en in de avond en dit vaak al weken van te voren en ook erna nog. Die onvoorspelbaarheid maakt het zo moeilijk om hier goed op te kunnen anticiperen. Wil je dus je hond trainen dan is het wijs om dit te doen in de maanden waarvan je bijna zeker weet dat vuurwerk niet afgestoken zal worden, zo voorkom je onverwachte blootstelling tijdens de training.
- Er zijn verschillende cd’s te koop met vuurwerk geluiden let op dat je geluidsopnames van goede kwaliteit gebruikt. Begin de training als de hond ontspannen is en met het volume laag, zorg voor voldoende spel of lekkers. De associatie moet nu met leuken dingen gelegd worden. Bouw de training langzaam stapje voor stapje op en let goed op de stress signalen die je hond afgeeft, je wil niet over zijn grens heen gaan door te hard van stapel te lopen, dat zou juist voor meer angst kunnen zorgen. Honden kunnen het verschil maken tussen een cd en het echte werk. Een cd kan bijvoorbeeld voor een pup, jonge hond of een hond die niet heel bangs is werken die nog geen negatieve ervaringen heeft met vuurwerk. Is het niet voldoende om alleen met een cd te trainen dan is verstandiger om te gaan trainen bij een goede hondenschool of met een ervaren gedragsdeskundige die met geur, licht en geluid werkt. Let wel op dat er individuele lessen gevold worden. Vermijd groepslessen liever, elke hond is anders en leert op zijn eigen niveau.
- Leer stress signalen herkennen bij je hond zodat je hier direct op kan inspelen. Het boek van Turid Rugaas, kalmerende signalen is een absolute aanrader. Schrikt jouw hond van vuurwerk tijdens het wandelen en wil je hond naar huis? Doe dit dan direct en haal je hond uit de situatie. Het is van groot belang dat je hond hier controle over heeft en dat we de hond nooit dwingen in een situatie die deze niet aan kan.
- het kan helpen om ruim op tijd ondersteuning te bieden met Bach bloesems bach bloesems of andere natuurlijke supplementen. Eventueel Bach rescue-direct in huis halen om toe te dienen na dat je hond geschrokken is, deze kun je vijf dagen lang twee keer per dag op een stukje wit brood geven, dit helpt trauma eerder los te laten. Of gebruik een Adaptilband, verdamper of spray ter ondersteuning. Ga je naar je dierenarts voor medicatie zorg dan dat je nooit Vetranquil meeneemt, dit is een spierverslapper. Je hond kan dan niet meer reageren maar ervaart de angst wel. Er zijn nog meer producten te verkrijgen mocht je hierbij meer advies willen dan help ik je graag verder.
- Hulpmiddelen die ook kunnen helpen zijn gehoorbeschermers, lichaamsbandages of wel “wraps” of een Thundershirt. Meer informatie over het thundershirt of bandage kun je via deze link vinden: https://www.doggo.nl/artikelen/alternatieven/lichaamsbandages-en-Thundershirt/ Hiermee baker je jouw hond in en dit geeft een veilig en geborgen gevoel. Let wel op dat het een beetje werkt als een horloge bij ons mensen om de pols. Eerst voel je die zitten maar hoe langer je hem draagt hoe meer je er aan gewent raakt. Dit in bakeren kun je dus niet heel de dag doen.
- Het is belangrijk dat voor, tijdens en na deze periode de hond geen extra opwinding of stress heeft. Stresshormonen kunnen namelijk meerdere dagen in het lichaam blijven en moeten de kans krijgen om te verminderen. Vermijd druk spelen (met andere honden), jaag gedrag of bal gooien, verbouwing aan huis etc. Alles wat voor extra opwinding of stress zorgt wil je nu absoluut vermijden. Rust en slaap is wat je nu voor je hond wil. Een gezonde volwassen hond heeft ongeveer tussen de 14 en 16 uur slaap per etmaal nodig. Kortsnuitige , oudere honden en grotere rassen kunnen zelfs meer slaap nodig hebben. Ook pups slapen meer maar liefst 18 tot 20 uur per etmaal.
- Zorg dat je een veilig tuigje hebt voor je hond, kan jouw hond ontsnappen koop dan een speciaal tuigje waar hij absoluut niet uit kan. Controleer of de chip van je hond geregistreerd staat met het juiste adres en telefoonnummer. Hang een extra naamplaatje aan het tuigje met naam en telefoonnummer. Speciale tuigjes zijn te koop bij: dierenoppasamersfoort
- Wandel op rustige plekken in de aanloop naar oud op nieuw waar de kans het kleinst is dat je vuurwerk hoort. Op de dag zelf je hond voor 21:00 uitlaten. Het is ook erg verstandig om je hond aan de lijn te houden in deze periode. Als je hond schrikt kan hij weg rennen. Het internet staat vol met horror verhalen over honden die door de angst weg zijn gerent, dit met een vreselijk einde.
- Zorg voor voldoende kauw materiaal (Botten/Kong) dit zal stress verminderen. Speel rustgevende speurspellen in het huis en laat je hond ook buiten tijdens een wandeling neuswerkjes doen. We willen dat die stress-emmer zo leeg mogelijk is en dit is een goede manier om dit te doen. Snuffelen verlaagt de hartslag en kalmeert je hond.
- Creëer meerder veilige (slaap)plekken in huis. Het is goed om je hond de keuze te geven uit meerdere plekken. Sommige honden liggen graag hoger en andere verstoppen zich liever ergens onder. Leg een deken over de bench (sluit de bench nooit af, je hond moet zich kunnen verplaatsen) met daarop wat kussens, dit dempt geluid en voelt veilig. Kruipt je hond onder de tafel leg daar dan een deken over en wat kussens op en onder om het geluid ook te dempen en het comfortabel te maken. Waar je hond zich het veiligst voelt zorg jij voor beschutting en als het mogelijk is voor demping. Piepschuim kan ook helpen, dit dempt. Je kan een klein en veilig bunkertje maken voor je hond.
- Sluit deuren en ramen om geluid te dempen. Komen er toch nog duidelijk flitsen binnen en je hond reageert daarop plak dan je ramen af met bijvoorbeeld vuilniszakken en zet het groot licht aan in huis. Zet de radio of tv wat harder. Zorg dat je hond niet kan ontsnappen uit huis.
- Blijf zelf kalm je hond heeft niets aan een baasje dat zelf in paniek raakt, er is niets aan de hand dus voor jou ook geen reden om te panikeren. Doe gewoon wat je normaal zou doen. Zoekt je hond steun bij jou geef deze dan ook. Steunen mag en zou eigenlijk moeten als je hond je nodig heeft.Het is een fabeltje dat je de angst van je hond erger maakt door hem steun te bieden. Je hand op het lijf leggen, rustig praten of een ontspanningsmassage kunnen helpen. Blijf thuis bij je hond en laat hem absoluut niet alleen op de avond zelf, ook niet om vuurwerk te kijken.
- Praat met je buren, leg uit dat je hond bang is en vraag om begrip. Niet voor jullie huis afsteken maar als het gaat iets verder op. Is er bij jou in de buurt echt geen houden aan overweeg dan om ergens anders heen te gaan die avond. Een hotel boeken op een vlieghaven bijvoorbeeld, hier steken ze geen vuurwerk af. Er zijn ook vuurwerkvrije parken waar je kan overnachten.
- Voorkom of doorbreek angst door te spelen (speuren, kong, verrijking) Bied op tijd een bot of kong aan, als je hond nog niet in paniek is neemt hij het misschien nog aan. Je kan het beste van te voren al met je hond oefenen om deze dingen te doen, dan is de kans groter dat je succes hebt. Je kan een pot op tafel zetten met extreem lekker snacks voor je hond, elke keer als er een knal komt geef je direct lekkers en maak je er een feest van.
Elke hond is uniek, kijk naar zijn behoeftes en ga daar mee aan de slag. Als je hulp nodig hebt help ik je graag verder in een persoonlijk gesprek en kijken we met een plan op maat hoe we jouw hond beter kunnen helpen. Wees een rots in de branding voor jouw hond!! Wij gaan dit jaar naar Limburg, lekker omringd met velden, een plek waar geen vuurwerk is. Ik wens jullie allemaal een heerlijke jaarwisseling en een fantastisch nieuwjaar.
Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan
Foto: our pet vets