Angstfases bij je pup

Elke pup gaat door een aantal angstfases in het leven. Dit zijn fases waarin de pup extra kwetsbaar is. Dingen die normaal gesproken de normaalste zaak van de wereld zijn kunnen nu ineens doodeng zijn. Het is heel belangrijk dat je deze fases herkent zodat je kan zorgen dat jouw pup zich zo veilig mogelijk kan voelen. Alles wat in deze fase “mis” gaat kan direct op de harde schijf komen. De pup kan er de rest van zijn leven last van houden.

Let dus extra goed op waar je jouw pup aan blootstelt wanneer deze door een angstfase heen gaat. Let op speelmaatjes, is het spel leuk? En neem hem niet overal zomaar mee naar toe. Denk echt overal drie keer over na. Wanneer neem je jouw pup mee uit het nest? Liever na een angstfase.

Een angstfases duurt ongeveer twee weken. Maar elke pup is anders en let dus goed op. Ook wanneer een angstfase precies begint kan variëren met een aantal dagen. Bij de gemiddelde pup is dit rond:

  • 8 weken
  • 4/5 maanden
  • 9/10 maanden
  • 13/14 maanden

Merk je dat je pup ineens wat angstiger is dan kan dit dus een angstfase zijn. Hou hier rekening mee en pas jullie schema erop aan. Bijvoorbeeld even niet met je pup naar de markt of naar een drukke puppy les.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs