Tegenwoordig gaan er veel honden naar een hondenopvang als de begeleiders gaan werken. Of ik hier een voorstander van ben, is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door cliënten. Mijn antwoord is als volgt.
Niet alle honden voelen zich oké als ze uit hun eigen veilige huis gehaald worden om naar een plekje te gaan waar ze de tijd moeten overbruggen tot de begeleider weer klaar is met werken. Voor andere honden kan een dagopvang weer heel fijn zijn, mits er wordt voldaan aan bepaalde criteria. Zelf zou ik altijd naar een aantal punten kijken die ik vind dat belangrijk zijn voor het welzijn van honden. Het is daarom goed om zeer kritisch te kijken naar welke dagopvang jij je hond gaat brengen.
Vragen die ik graag stel aan de dagopvang zijn:
⁃ Welke achtergrond heeft het personeel. Hoe lezen ze de taal van de hond? Werken ze met het ouderwetse dominantie-model of zijn ze modern bijgeschoold? Het is namelijk heel belangrijk om te weten hoe het personeel dat jouw hond gaat verzorgen kijkt naar gedrag. Hoe gaan ze om met conflict bij honden onderling? Werken ze met straf of time-out. Hoe ziet dat eruit? Wanneer grijpen ze in? Ik persoonlijk zou namelijk niet willen dat mijn honden behandeld worden op een manier waar ik niet achter sta. Deze info is dus heel belangrijk.
⁃ Hoe gaan ze om bij stress van honden en herkennen ze stress en overprikkeling? Stress herkennen is namelijk heel belangrijk. Sommige honden die in een groep gezet worden kunnen een shutdown krijgen. Omdat alles te veel wordt. Ze lijken daarvoor het ongetrainde oog kalm, maar dat zijn ze niet. Van binnen is er paniek. Wordt dit herkent?
– Wat is goed spel, waar zie je dat aan en wanneer grijp je in? Honden spelen niet heel de dag door. Als honden constant in acties zijn en rond aan het rennen kan dit duiden op stress. Weten ze hoe honden met elkaar spelen op een goede manier?
⁃ Hoe stellen ze een groep samen? Waar kijken ze naar? Hoe groot is de groep. Honden zijn sociale wezens maar zijn niet gemaakt om in grote groepen te verkeren. Een groep tot vijf honden zou voor mij de max zijn. Het moet te doen zijn voor de honden maar de begeleider moet ook goed overzicht kunnen houden. Een negatieve ervaring is zo opgedaan als je niet oplet en je kan dan thuis met de gebakken peren komen te zitten.
⁃ Hoe ziet een dagindeling eruit? Krijgen ze voldoende rust momenten? Slaap is heel belangrijk en de plek waar honden slapen moet rustig zijn en veilig. Als je hond te weinig slaap krijg raakt hij overprikkeld. Hoe lang wandelen ze? Of waar worden de honden buiten gelaten? Is het alleen maar buiten zijn of worden er ook hersenwerkjes met de honden gedaan?
⁃ Hoe matchen ze honden? Waar kijken ze naar? Welke honden worden samen gezet en wat is de gedachten daarachter? Kijken ze naar de speelstijl van het ras, de leeftijd?
⁃ Hoe worden de ruimtes onderhouden? Waar gaat de poep heen en de plas? Hoe vaak wordt er schoongemaakt.
⁃ Hoe wordt er omgegaan met een Noodgeval? Als de honden gewond raken? Bellen ze een dierenarts bellen ze jouw als begeleider? Welke dierenarts gebruiken ze voor jouw hond?
⁃ Hoeveel bijtincident zijn er geweest sinds dat het bedrijf open is? Hoe gaan ze daarmee om?
⁃ Hoe gaan ze om met blaffen? Als er veel honden gehouden worden en er is daardoor veel lawaai dan kan dit heel stressvol zijn voor je hond. Straffen ze voor het blaffen? Gebruiken ze anti-blaf middelen? Dit is namelijk zeer sterk af te raden. Je hond kan zeer negatieve ervaringen opdoen en trauma oplopen.
⁃ Hoe wordt er omgegaan met ziektes? Wat is het beleid?
Voor mij is het belangrijk dat het personeel een goede kynologische achtergrond heeft. Op een welzijnsgerichte manier werkt met honden. Zich op een rustig liggende locatie bevindt en met kleine groepjes werkt. Voldoende rusttijd inlast voor de honden in een ruimte die prikkelarm is. Verrijking aanbied aan de honden en dat er een goede communicatie is met de begeleider. Als dat allemaal in orde is en de hond in kwestie past in het groepje, voelt zich goed en is op zijn plek. Dan kan het zeker meerwaarde geven en kan je hond naar de opvang.
Andere opties kunnen een uitlaatservice zijn. Die ook aandacht besteed aan de bovengenoemde punten. Of je kan een individuele hondenuitlaatservice in de arm slaan. Dan krijgt je hond één op één aandacht.
Als afsluiting wil ik graag meegeven. Het is jouw hond, voelt iets niet prettig of goed, trek aan de bel! Luister altijd naar je gevoel en zet het welzijn van je hond voorop.
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes