Dit is de reden dat ik met een Y-vorm tuigje werk

Waarom een tuigje:

Als hondengedragsdeskundige kies ik er voor om met een y-vorm Tuigje te werken in plaats van een halsband, slipketting, sliptouw, jachtlijn, gentel leader,  halti ( anti trektuig ) of een H-vorm tuigje.

Waarom ik ervoor kies een y-vorm  tuigje te gebruiken:

Een halsband zit om de nek van de hond en de nek is een heel slecht beschermd lichaamsdeel. Als je een ruk aan de halsband geeft Kan je hond letsel oplopen. Schade aan de schildklier, het  strottenhoofd of nekwervels is zo gebeurd. Ook al trek jij niet  aan de lijn dan kan de hond zelf trekken en ook schade aanrichten. Je loopt bijvoorbeeld in een stevige pas en ineens stopt je hond om te snuffelen, jij ziet dit niet en daardoor krijgt de nek van je hond een flinke optater. Of stel je hond ziet zijn maatje verderop lopen en uit enthousiasme hangt hij vol in de riem. Dit zijn slechts twee voorbeelden van onbedoeld trekken aan de riem die er op den duur voor kunnen zorgen dat je hond een hernia kan krijgen, kreupel kan worden of een afwijkende schildklier kan krijgen. Dat kan weer zorgen voor gedragsveranderingen die onprettig kunnen zijn voor hond en begeleider.

Bij pups kan een halsband zelfs zorgen voor vergroeiingen omdat alle vitale delen , boten en pezen nog week zijn. 

Helaas zie ik ook nog veel mensen wandelen met een slipketting of een sliptouw/jachtlijn. Deze materialen kunnen de strot dichtknijpen en je hond kan hierdoor schade oplopen. Een hond laten wandelen zonder te trekken kan gewoon met een y-vorm tuigje, je hoeft je hond geen pijnprikkel toe te dienen met een slipketting of koord in de hals. Vaak hoor ik cliënten zeggen dat hun hond juist gaat trekken door het dragen van een tuigje, echter ligt het trekken niet aan het tuigje maar is hier een andere oorzaak voor. Door een training te volgen wandelen zonder trekken kan iedereen leren hoe je dit moet doen.  En het resultaat zal zijn dat jij en je hond beide een prettige wandeling hebben. Het is echt aan te raden voor het welzijn van jouw hond om hier de juiste aandacht aan te besteden.

Een goed passend y- tuigje verdeeld de druk over het lijf en zal geen schade veroorzaken. Je hond zal zich vrijer voelen en ontspannen kunnen wandelen. Door het dragen van een y-vorm tuigje kan je hond ook beter communiceren met andere honden en dit voorkomt onnodige stress.

Waarom een y-vorm tuigje zul je misschien denken. Deze verdelen de druk goed over het hele lijf. Een tuig dat horizontaal over de borst loopt, een h-vorm tuigje, belemmert de bewegingsvrijheid van je hond en kan er voor zorgen dat je hond oncomfortabel beweegt en juist wel gaat trekken. De oksels zitten vrij bij een y-vorm tuigje waardoor je geen wrijving krijgt en ook geen vervelende schuurplekken. 

De nek van onze honden is net zo gevoelig als bij ons mensen. Daarom daag ik je uit om zelf eens een halsband om te doen, het levert een bijzonder beeld op maar dan ga je zeker ook begrijpen hoe het voor onze honden is. Lijn jezlef voor de grap eens aan en ervaar eens hoe dat is als de lijn strak staat. Ik kan je vertellen dit is geen pretje. En nu trek eens een lijn horizontaal over bovenbenen en ga een lopen, vet irritant he!? En nu stel je eens voor dat je zo’n klimmersharnas aan hebt, deze zit tussen je benen en zorgt er voor dat je optimaal kan bewegen. Je beweegt veel vrijer. Voor honden is dit niet anders. Wil je graag dat een wandeling prettig is voor je hond dan is het y-vorm tuig aan te raden. Je zult merken dat honden zich veel prettiger gaan bewegen en vaak ook minder aan de lijn trekken.

Een tuigje kun je het beste meteen goed aanleren vanaf de puppytijd. Sommige mensen pakken eerst een halsbandje voor hun pup maar juist als het lijfje nog zo kwetsbaar is kun je beter meteen in goede materialen investeren. Oefen eerst rustig met het tuigje aan doen en neem er je tijd voor. Jong geleerd is oud gedaan.

Soms is het helaas niet haalbaar om een tuigje aan het doen bij je hond, Dit kan een medisch oorzaak hebben. Wil je hond geen tuigje aan dan is mijn advies om altijd contact op te nemen met een osteopaat. Er kan iets aan de hand zijn met het lijf van je hond. Een verschoven rib, een blokkade in het lijf of een blessure. Laat dit dus altijd checken. Maar het kan ook zijn dat je hond een trauma heeft opgelopen met het aandoen van een tuigje of dat een hond gevoelig is voor aanraking van het lijf. Ik heb wel eens honden in begeleiding waarbij een tuigje echt te veel en dan kiezen we voor een halsband. Ga je voor een halsband zorg dan dat deze breed genoeg is en comfortabel zit. Niet te los zodat de hond kan ontsnappen  maar zeker ook niet te strak. Een halsband hoof achter de oren zetten is pijnlijk, doe dit daarom ook nooit!

Een halsband of tuigje en een lijn zijn er om je hond door de wereld te begeleiden. Nooit om je hond mee te corrigeren of als controle middel ingezet te worden om gedrag te onderdrukken.  Het is voor een hond iets onnatuurlijks om aangelijnd te zijn en je hond moet dit dus leren. Een aangelijnde hond is afhankelijk van ons om op een goede manier door de wereld genavigeerd te worden. Maak hier geen misbruik van. Een aangelijnde hond heeft veel minder controle over zijn bewegingen. Honden communiceren met hun omgeving doormiddel van hun lichaamstaal. Met een hond aan de lijn lopen is een grote verantwoordelijkheid die we serieus dienen te nemen. Leer dus voor je gaat wandelen met een hond hoe de hond omgaat met de wereld en begeleid je hond op een respectvolle manier. Als je hond moeite heeft met wandelen vraag dan altijd hulp aan een bijgeschoolde gedragsdeskundige die oog heeft voor het welzijn van de hond.  Wanneer een halsband als hulpmiddel gebruikt wordt om een hond te laten luisteren dan werk je aan een symptoom, je bent niet aan het werk met de emotie/reden achter het trekken, je helpt dan jezelf, niet je hond.

Hieronder kun je een filmpje vinden van mijn collega Denise Vrolijks. Zij laat hier het belang van een goed zittend y-vorming tuig zien: Check het filmpje hier.

Hier volgt een filmpje hoe je het y-vorm tuigje aan kan doen. Sommige honden hebben er geen probleem mee als een tuigje over het hoofd gaat en andere vinden het wel heel spannend. Er zijn opties te koop die niet over het hoofd hoeven: Kijk hier het filmpje.

Het effect van een goed zittend tuigje, de Y-vorm en dat van een belemmerend tuigje, de H-vorm:

Aanleren van een tuigje:

Hier onder volgt een filmpje met het aanwennen van een tuigje op de juiste manier. Je kan het clicker geluid vervangen door het woordje: YES. Neem hier de tijd voor. Hoe snel een hond iets op zal pakken ligt volledig aan hem. Zorg dat de hond controle blijft houden, controle geeft zelfvertrouwen. De hond mag dus ja of nee zeggen. Op deze manier komt het initiatief straks echt van de hond zelf om het tuigje te dragen en dat zorgt er voor dat de hond het met plezier zal dragen.

Artikel geschreven door hondegedragdeskundige, Nadieh Cuijten , van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs