Er klopt iets niet met de geur

Ken je dat, je hebt twee of meer honden en één hond is weggeweest zonder de andere en er ontstaat spanning bij terugkomst? Je bent bijvoorbeeld bij de dierenarts geweest en eenmaal thuiskomt de andere hond meteen flink snuffelen. Dit kan gaan met een gespannen lichaamshouding. De hond die terugkomt ruikt namelijk anders, dit kan voor spanning zorgen. In sommige gevallen moet je zelfs opletten dat er geen conflict ontstaat.

Als dit een lastig moment is voor je honden dan kan het helpen om ze eerst weer even samen te brengen tijdens een wandeling. Dan begin je eerst met wat afstand ertussen en langzaam kom je dichterbij. Ook kan het helpen om ze in de tuin te laten. Wanneer er meer ruimte is neemt spanning vaak eerder af, kleine ruimtes zoals de gang wil je liever vermijden. Juiste als ze geen kant op kunnen kan conflict escaleren.

Merk je dat je honden toch nog spanning opbouwen zorg dan dat ze in beweging blijven tijdens het wandelen of in de tuin en probeer zelf om in het begin even tussen de honden in te lopen op een rustige manier. Dit helpt de honden kalmeren en werkt heel goed. Honden onderling kunnen dit opsplitsen ook doen als kalmerend signaal. Kun je niet met je honden naar buiten en is de ruimte in huis klein, maak dan meer ruimte door deuren open te zetten. Dit geeft de mogelijkheid om conflict onderling te vermijden. Eventueel kun je ook een traphekje plaatsen en een ruimte opsplitsen, Dan kunnen ze bij binnenkomst even apart blijven. Het kan dan helpen om ze een rustig neuswerk spelletje te laten doen aan weerskanten, De hartslag verlaagd dan namelijk en daarmee ook de spanning. Eenmaal kalm dan kunnen ze weer samen.

Wanneer je meer als twee honden hebt kun je ervoor kiezen ze eerst om beurten weer bij elkaar te laten en niet met de hele groep tegelijk. Is de spanning weer gezakt dan kun je weer terug naar je gewone routine.

Hetzelfde kan ook zijn met mensen die ineens een andere geur bij zich dragen. Dit kan je hond verwarren. Iets is anders en ze kunnen dan even tijd nodig hebben om alles in zich op te nemen. Zelf blijf ik dan altijd even staan en ik geef ze de tijd die ze nodig hebben om nieuwe geuren aan mijn kleding in zich op te nemen.

Het kan ook andersom. Wanneer Nova weg is geweest en Sir James is thuis achtergebleven dan doet James meteen een verzoeningspoging door Nova de bek af te likken. Wanneer James zonder Nova weg is geweest geeft Nova niets om James maar wil ze meteen ook alleen weg haha.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs