Geluiden angst en geluiden gevoeligheid

Een best wel groot deel van de cliënten waar ik mee werk heeft honden die angstig zijn of gevoelig zijn voor bepaalde geluiden. Dit kan variëren van angst voor specifieke geluiden tot angst voor alles dat geluid maakt.

Alle honden kunnen angst voor geluiden ontwikkelen. Maar er zijn rassen die gevoeliger blijken te zijn om geluidsangst te ontwikkelen. Dit zijn collies en herdershonden.

Angst voor geluiden kan geërfd worden. Als ik een hond in behandeling heb die gevoelig is voor geluiden ben ik daarom ook altijd heel nieuwsgierig naar de nestgenoten en de ouderdieren. Als je een pup aanschaft is dat ook iets om van tevoren te checken bij de fokker. Niet elke fokker houdt daar namelijk rekening mee. Soms is het exterieur van een hond belangrijker voor een fokker dan het welzijn. Maar ook onbewust wordt er met honden gefokt die angst voor geluiden hebben. Dit is iets om dus mee te nemen bij uit uitkiezen van een pup.

Geluidsangst kan ontstaan door trauma. Denk maar eens aan al die berichten die elk jaar opnieuw weer in de media en op social media verschijnen rondom Nieuwjaar. In Nederland hebben we een groot probleem als het gaat over hondenwelzijn en vuurwerk afsteken. Een groot deel van de bevolking heeft absoluut maling aan de gevolgen die het afsteken van vuurwerk kunnen veroorzaken.

Regelmatig wordt er in de periode rondom Oudjaar te pas en te onpas vuurwerk afgestoken. Als een hond dan net in de buurt loopt kan dit grote gevolgen hebben en je hond kan trauma oplopen voor geluiden. Met name honden tussen de 12 weken en 1,5 jaar zijn hier extra gevoelig voor. In deze levensfase hebben ze verschillende angstfases en zijn ze over het algemeen gevoeliger om angsten te ontwikkelen.

Als ze zich rot schrikken gaat dit direct naar de harde schijf en kan er dus een probleem ontstaan. Dit kan door vuurwerk komen, harde autogeluiden, schot van een geweer en ga zo maar door.

Het blijkt dat honden die geboren zijn in het eerste half jaar, januari tot juni, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van angst voor geluiden.
Een andere reden kan zijn dat je hond pijn of ongemak ervaart. Bij honden die plotseling angstig zijn voor geluiden terwijl ze volwassen zijn en er echt niets geks is gebeurd kan dit de reden zijn. Maar het is echt aan te raden om dit sowieso altijd uit te sluiten! Laat je hond dus grondig nakijken. Ook op zaken die wellicht niet waarneembaar zijn met het oog. Buik- of hoofdpijn bijvoorbeeld.

Veel honden die geluidsangst hebben vinden het moeilijk om alleen thuis te blijven. Dit is tussen de 52-88%. Heb je dus een hond die geluidsangst heeft check dan ook eens goed of hij wel echt alleen thuis kan blijven. En als dit dus niet het geval is dan moet je dus met beide aan de slag. Werk je niet aan beide problemen dan is de kans op terugval zeer aanwezig.

Mensen die bij mij puppytraining volgen krijgen voor hun puppy ook geluidstraining. Dit is een zeer belangrijk stukje van de socialisatie. Geluidstraining mag je al geven in het nest en een goede fokker zal hier aandacht aanschenken. Daarna is het de taak van de begeleider om dit verder goed op te pakken. Met behulp van een stappenplan kun je de pup voorbereiden op alle geluiden die in de wereld voorkomen.

Natuurlijk kun je niet alles voorzien en kan het echt wel gebeuren dat je pup schrikt. Daarom is goed management belangrijk. Bezit je de juiste kennis dan kan dat erg veel helpen. Schrikt je pup zich toch wezenloos houd je pup dan zo lang mogelijk wakker! Zorg dat je naar een veilige situatie gaat waar de pup zich weer goed voelt en ga iet leuks doen. Met dit advies heb ik al een aantal pups, die niet bang waren, kunnen helpen om geen geluidsangst te ontwikkelen.

Als je pup gaat slapen zal hij de impact verwerken en opslaan. Als je hem zo lang mogelijk wakker houd en zijn hoofdje vult met andere dingen zoals: spel, spelen met andere hondenvriendjes of andere positieve ervaringen, is de kans groot dat dit is wat de pup op gaat slaan. Zo kun je mogelijk trauma voorkomen. Geef je dan ook nog direct erna Bach bloesem rescue en de daarop volgde vijf dagen, dan is de kans groot dat het schrikmoment goed wordt losgelaten.

Is er een harde knal of schrikt je hond van een geluid, benoem het dan en geef meteen wat lekkers. Zo bouw je een geluidsbuffertje op. Koppel je iets leuks of lekkers aan een spannend geluid dan gaat de hond het geluid aan het lekkers koppelen. Doe je dit consequent dan vul je die buffer goed met positieve ervaringen. Ikzelf benoem spannende geluiden met het woordje: “Geluid”, dit zeg ik op een vrolijke manier en dan geef ik meteen een voertje.

Dit kan erg goed helpen bij honden die hier open voor staan. Ipv geluid is eng, kun je het zo conditioner dat geluid dus de voorspeller van wat leuks of lekkers wordt.

Als je jouw hond wil socialiseren met geluiden koppel er dan altijd wat leuks of lekkers aan. Want als je jouw hond alleen blootstelt aan geluid kan het zijn dat hij juist angst ontwikkeld.

Habituatie vs sensitisatie:

Herhaaldelijk blootstellen aan geluid en er daarom aan wennen is habituatie. Maar het kan ook de andere kant opgaan, de hond kan juist gevoeliger worden voor dat geluid, sensitisatie. Welke kant het op zal gaan kun je van tevoren niet weten. Dus nogmaals, koppel aan geluiden iets prettigs in plaats van alleen herhaaldelijk blootstellen aan bepaalde geluiden.

Grappig feitje:

Uit onderzoek blijkt dat honden die geen pootvoorkeur hebben gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van geluidsangst. Heb je een hond die angstig is voor geluiden check dit dan ook eens. Hier kun je achterkomen door te kijken hoe je hond bijvoorbeeld een botje vasthoudt of iets naar zich toe wil trekken.

Hondengedrgagsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Ik neem je mee op een innerlijke journey
Meer blogs