Honden en kinderen

Kinderen en honden

Naar aanleiding van het artikel in de weekend editie in de Volkskrant wil ik graag een aantal tips met jullie delen. Tips die mogelijk bij kunnen dragen aan een veiligere maatschappij.

Er stond een hulpvraag in van aanstaande ouders. Ze maakte zich zorgen over de hond van de grootouders en of dit wel goed zal gaan met hun baby als deze bij hun zal verblijven. De grootouders vinden het belangrijk dat hun hond aan de baby gaat snuffelen en vertrouwen de hond 100%. De aanstaande ouders voelen zich hier niet oké bij.

Onthoud dat het nooit vanzelfsprekend is dat honden en kinderen samen gaan. Het maakt niet uit hoe lief de hond ook is! Heb geen onrealistische sprookjesverwachtingen. Ja, hond en kind kunnen een geweldig waardevolle band opbouwen maar ga er in eerste instantie niet meteen van uit. Dan loop je ook niet de kans op teleurstelling.

Hier volgen een aantal tips:

⁃Kijk nooit met een roze bril op naar een hond. Het is een dier en alle dieren kunnen bijten.


-Leer de taal van je hond lezen. Weet hoe jouw hond communiceert. Leer stress signalen herkennen in een VROEG stadium. Anticipeer hier meteen op!

– hou het welzijn van jouw hond in de gaten en waarborg deze.


-Train met je hond en leer hem vaardigheden en life skills. Verwacht niet dat jouw hond zomaar met verschillende situaties leert omgaan. Als begeleider heb je de nobele taak om je hond te leren wat wel en niet kan. Hier zul je veel tijd en energie in moeten steken.


-Ben realistisch en respecteer de grenzen van jouw hond. Dwing je hond nooit in een situatie die hij niet aankan. Hoe graag je soms ook iets wilt, niet alles kan.

-Laat kinderen nooit alleen met je hond. Het maakt niet uit hoe goed je de hond denkt te kennen.
⁃Maak gebruik van management door hekjes te plaatsen als er kinderen in het spel zijn.


– zet hond en kind nooit lijnrecht tegenover elkaar. Dit is kan in hondentaal als een bedreiging worden ervaren.

– Net zoals als je een hond niet alleen bij een kind kan laten kan je een kind ook niet alleen bij een hond laten. Dat mes snijd aan twee kanten. Kinderen kunnen nog niet correct met honden omgaan. Je moet je hond leren wat wel en niet kan, maar dit telt ook voor kinderen. Ouders en begeleiders van hond en/of kind zijn verantwoordelijk.


– Doe een muilkorftraining voor dat er kinderen zijn. Ongeacht of je denkt dat het nodig zal zijn. Je hond kan maar beter gewend zijn aan een kort en het kan altijd van pas komen.


-Heb je een hond en kind in huis laat dan een deskundige komen om je helpen. Bereid je erop voor! Ook de opa en oma of een eventuele oppas. Ga er nooit van uit dat het wel goed zal gaan. Lees je in, vraag hulp en leer!!!

En als laatste. Als jij een situaties niet vertrouwd zorg dan dat de situatie direct zo gemanaged wordt dat jij jezelf met je kindje weer veilig voelt. Als er een belletje rinkelt, dan rinkelt er een belletje. Handel hierna.

Ligt jezelf in. Ook al heb je de liefste hond van de wereld. Schaam je er vooral niet voor! Het is juist super sterk als je jezelf in laat inlichten zodat je precies weet wat te doen. Dit geeft zoveel veel meer lucht.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs