Ik gooi je een schoen naar je hoofd

De bel gaat, vanaf vandaag heb ik besloten dat je de voordeur niet meer open mag doen, in plaats daarvan wil ik dat je de garagedeur gaat gebruiken.

Elke keer als de bel gaat ga jij uit automatisme naar de voordeur. Want ja, dit ben je gewend en dit heb je zo aangeleerd. Heel logisch dat je dit dan ook doet, het is een gewoonte.

Vanaf nu ga ik elke keer als je een naar de voordeur loopt als de bel gaat een schoen naar je hoofd gooien. Als dat niet meteen werkt ga ik tussen jou en de deur staan en ik duw je terug naar de bank. Ik ben veel sterkte als jou en je hebt geen keus als te doen wat ik zeg.

Hoe zou jij je voelen? Normaal zijn we vrienden, ik ben vriendelijk tegen je maar nu even niet. Want ja, ik moet je wat leren. Zou je bang zijn voor mij? Zou je begrijpen wat ik nou van je wil? Ik denk dat als de bel weer gaat je nu wel wat argwanend zal zijn. Sta je toch op doe ik het weer, totdat je opgeeft. Ik ben sterker, je kan de strijd wel aan gaan maar dan leg je het af tegen mij. Vertrouw je me nog zoals voorheen?

Nu even andersom:

De bel gaat, ik vraag je om een stapje weg te zetten bij de deur, je krijgt daar tien euro voor. Ik vraag je weer om een stapje mee te komen, daar krijg je twintig euro voor, nog een stapje dertig, uiteindelijk loopt het op naar honderd euro. Je maakt te garage deur open en hoppa ik klap er nog een 100 bij. Ik juich je toe, ik verteld je hoe goed dit is.

Ben je bang voor mij? Begrijp je wat je nu WEL mag doen! Levert het iets fijns op?

De volgde keer als de bel gaat ga je dan mee met mij de andere kant op?

Zo kun je een situatie ook vergelijken met een hond die iets doet wat je anders wil zien. Wat wil je Wel zien, dat ga je trainen en oefen in kleine stapjes. Wat je NIET wil zien blijf je bij weg. Denk het om, wat wil je dat de hond doet en dat ga je hem leren.

Door het te herhalen en er iets fijns aan te koppelen zal het een gewoonte gaan worden voor je hond en dan krijg je gewenst gedrag. Nog belangrijker misschien, een blije hond die snapt wat je wil.

Holistische Hondengedragsdeskundige, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs