Keuze wandeling

Nu gaan we wandelen, nu stop je met snuffelen aan dat paaltje, nu lopen we langs die mensen, nu krijg je een koekje, nu krijg je eten, nu krijg je aandacht en nu wil ik dat je in je mand gaat. Ik wil, ik wil, ik wil, en jij moet luisteren, gewoon… omdat ik dat zeg.

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat je op een dag allemaal van je hond vraagt? Hoeveel controle jij hebt over het leven van je hond? Wij bepalen zelfs wanneer een hond mag poepen of plassen. Kun jij je voorstellen dat je alleen maar naar de wc mag gaan wanneer je toestemming krijgt? Ik ben al drie keer naar de deur gelopen, nu is het wel genoeg. Je hoeft waarschijnlijk toch niet echt….

Daarom vraag ik jullie om je eens af te vragen: wat wil mijn hond? Het is belangrijk dat we dit eens onder de loep nemen. Waar wordt mijn hond gelukkig van? Welke snack geeft zijn voorkeur? Waar en hoe wil mijn hond wandelen? Moet hij naar buiten omdat hij misschien misselijk is, ook al zie ik dit niet?

Voor de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen is het belangrijk dat je hond een stukje regie over zijn eigen leven terug krijgt. Honden die zelf keuzes mogen maken leren ook zelf goede keuzes maken. Wees niet bang, als je hond keuzes mag maken gaat hij echt niet de baas over je worden.

Wat wel gebeurt is dat jullie in verbinding komen met elkaar. Jullie band zal sterker worden want jij en je hond gaan samen beter communiceren, jullie zullen beter instaat zijn op elkaar in te spelen. Hoe klinkt dat? Team work makes dream work. Heerlijk toch, als je een goede relatie samen hebt gebaseerd op vertrouwen en wederzijdse communicatie. Een keuze wandeling draagt hier aan bij.

Wat is dat dan een keuze wandeling? Een keuze wandeling draait om de behoeftes van je hond. Jouw hond gaat bepalen hoe lang en waar de wandeling heen gaat. Uiteraard waarborg je wel de veiligheid van je hond. En alleen wanneer nodig grijp je tijdig in!! Als je hond uitvalt aan de lijn loop je natuurlijk niet op andere honden af.

Je vraagt je hond dan op tijd en rustig om met jou mee de andere kant op te lopen. En zorgt dat je niet in een vervelende situatie komt. Maar voor de rest bepaald jouw hond de weg. In het begin kan dit misschien nog wat onwennig zijn. Je hond is gewend aan een vaste route en zal op jouw wachten voor instructies. Geef je hond daarom de tijd en laat hem rustig denken. Als je hond het nog niet begrijpt moedig hem dan vriendelijk aan en stap voorzichtig naar voren.

Als je dit de eerste keren doet is het niet vreemd dat je hond het nog niet snapt. Wees geduldig en help waar nodig. Het is de bedoeling dat je hond de weg gaat bepalen. En jij volgt. In het begin zal hij misschien vaste plekjes afgaan, dit geeft niet. Hoe vaker je dit doet hoe meer je hond zijn eigen weg zal gaan.

Staat je hond vijf minuten bij een paaltje te snuffelen, dan sta jij gewoon stil. Neem dus uitgebreid de tijd voor zo’n wandeling. Als je haast hebt heeft het geen zin. Sommige honden vinden het reuze interessant om door steegjes te wandelen en achter bij garages. Daar hangt veel geur.

Je hond bepaald ook weer wanneer het klaar is en zal je vertellen dat hij naar huis wil met zijn lichaamstaal. In het begin zal dit even zoeken zijn voor jou als begeleider, maar je wordt hier vanzelf beter in. Je ziet dat  je hond steeds minder interesse krijgt in zijn omgeving. Oortjes worden wat roder, je hond begint moe te worden.

Toen ik dit voor het eerst met mijn hond James deed, was ik bang dat hij te ver zou lopen en niet meer naar huis ging uit zich zelf. Ik besloot niet te snel de handdoek in de ring te gooien. En wat denk je hij ging uit zich zelf naar huis. Hij neemt routes die ik nooit bedacht had. Echt zo gaaf om te zien waar zijn voorkeur ligt. De wandeling duurde iets meer als een halfuur. En mijn hond Nova heeft weer een compleet andere route, letterlijk de andere kant op. Zij wil over steegjes in en bij tuindeuren snuffelen.

Zo’n keuze wandeling is mega leuk om vanuit je eigen voordeur te doen als dit mogelijk is. Maar het is ook erg leuk om naar een industrieterrein te gaan en daar alles eens te ontdekken. En in het bos kan jouw hond ook de weg bepalen. Eenmaal thuis lekker uitrusten en alle indrukken verwerken. Onderneem dan niet meer met je hond, behalve zijn poep en plas rondjes.

Wat heb je nodig? Mijn voorkeur gaat uit naar een goed passend Y-vorm tuigje en een drie of vijf meter vaste lijn. Honden die aan een lange lijn lopen snuffelen meer en zo maak je de wandeling stukken beter. En een Y-vorm tuigje zorgt voor optimale bewegingsvrijheid. Blij hondje is blije begeleider.

Heel veel plezier met het ontdekken van jullie keuze wandeling.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Ik neem je mee op een innerlijke journey
Meer blogs