Je bent bezig met je hond iets aan te leren maar je lijkt niet vooruit te komen of je lijkt vast te lopen, herken je jezelf hierin? Dan zijn deze tips zeker voor jou bedoeld.
Tip 1:
Set the environment up for success. Als je gaat trainen is het heel belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Zorg ervoor dat je het zo opzet dat je hond ook succes kan behalen. Valt je hond bijvoorbeeld uit naar andere honden ga dan trainen op de juiste afstand en zorg op die plek dat je niet overvallen kan worden door een onverwachte hond. Denk dus goed na voor je gaat trainen. Is je hond bang voor kinderen zoek dan een tijdstip en dag uit dat je weet dat de meeste kinderen op school zullen zitten wanneer je aan de training begint.
Tip 2:
Gebruik de juiste beloning voor je hond. Jij kan wel denken dat iets een goede beloning is maar vindt jou hond dit ook. Hier kun je achterkomen door een proeverij te houden. Leg verschillende soorten beloningen neer voor je hond en test welke hij het eerste zal pakken en dus het lekkerst vindt. Herhaal dit een aantal keer en maak dan een top drie. Deze kun je dan afwisselen met trainen.
Tip 3:
Niet elke dag is een goede dag. Hou daar rekening mee. Net als wij zitten honden niet elke dag goed in hun vel. Merk je dat jouw hond een off day heeft sla dan gerust een training over en kies een betere dag uit.
Tip 4:
Training hoort te voelen als spel voor je hond. Leg dus niet te veel druk op je hond. Het moet wel leuk blijven om met jou samen te werken. Als je er teveel druk oplegt dan zal de training niet soepel verlopen. Het is namelijk niet leuk of prettig om met iemand te werken die jou iets laat doen wat vervelend is.
Tip 5:
Lijkt je hond te dom? Snapt hij een oefening nog steeds niet? Kijk dan eens heel kritisch naar jezelf. Ben jij wel duidelijk genoeg en heb je alles in goede stapjes opgebouwd? Vaak willen we zo snel mogelijk resultaat en gaan daardoor veel te snel of nemen veel te grote stappen in één keer. Als je hond iets niet snapt dan is het tijd om een stapje terug te gaan.
Tip 6:
Hou met trainen ook de regel van drie aan als je iets wil aan leren. Eerst in huis trainen want dat is het meest prikkelarm. Dan in je tuin en dan buitenshuis. Vanuit daar kun je steeds meer uitbreiden met trainen. Eventueel kan er ook nog een tussenstapje gemaakt worden door bijvoorbeeld ook nog in de gang te trainen met de deur op een kier en zo steeds verder de deur opendoen totdat je in je voortuin staat.
Tip 7:
Training frequentie, hoe is die? Ben je aan trainen dan is het belangrijk dat je vaak genoeg traint. Verwacht niet dat je veel resultaat krijgt als je af en toe traint. Train ook niet teveel! Rust is ook van essentieel belang. Het draait allemaal om balans.
Tip 8:
Wees duidelijk tegen je hond en kondig training aan. Zo weet je hond wat er gaat gebeuren en dat maakt de situatie voorspelbaar. Dit is heel fijn voor je hond. Ben je klaar met trainen geef hier dan ook een signaal voor.
Tip 9
Stop op het hoogtepunt. Veel mensen zijn geneigd nog even door te gaan als het net zo lekker gaat. Pas hier voor op. De volgende sessie kun je daar weer op doorpakken. Je wil je hond ook niet overvragen en vermoeien. Dan zal namelijk de training ook snel achteruit kunnen gaan. Sluit positief af.
Tip 10
Kort spel na training. Ben je klaar met training? Dan kun je nog even met je hond spelen. Als je hond mag spelen na een training zal hij hetgeen hij geleerd heeft beter opslaan.
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes