Muilkorf

De muilkorf, een woordje waar veel hondenbegeleiders een vies gezicht bij trekken. Een muilkorf is immers voor agressieve honden volgens veel mensen. Het zou bovendien ook zielig zijn voor je hond.

Er heerst een stigma op de muilkorf en daar moet verandering in komen.

Een muilkorf kan een verrijking zijn van het leven van sommige honden, het kan rust bieden bij begeleiders en het zorgt ervoor dat je situaties veilig houdt.

Een hond met een muilkorf is geen rothond.

Een hond die kan bijten kan dit doen om verschillende redenen. Uit angst of overprikkeling, of omdat andere mensen hun hond niet bij zich houden. Daardoor kan een hond die niet met andere honden kan en is aangelijnd, de loslopende ongehoorzame hond bijten. Een hond kan in een training zijn om niets van de grond te eten. De muilkorf kan daar heel behulpzaam bij zijn.

Een muilkorf kan ook ingezet worden bij gedragstherapie. Ik zet de muilkorf in wanneer er een gevecht in huis is geweest tussen honden of de hond en een kat. Ook bij honden die een trainingsprogramma volgen voor resource guarding is de muilkorf een ideaal hulpmiddel.  Er kunnen echt heel veel uiteenlopende redenen zijn om gebruik te maken van dit hulpmiddel.

Belangrijk vind ik wel dat we moeten doen of de muilkorf er niet is. Loop niet sneller door een training en verleg pas grenzen als de hond er klaar voor is. Die muilkorf is geen uitnodiging om dingen uit te proberen. Je brengt een hond namelijk nooit in een situatie die hij nog niet aankan. Je traint altijd op het tempo van de hond en past het niveau op hem aan.

Bijt jouw hond bijvoorbeeld andere honden?  Dan ga je die hond niet meteen muilkorven en vervolgens wandelen met andere honden. Kijk altijd naar de emotie achter het gedrag en ga daarmee aan de slag. De korf is alleen een zekering. Het is een verantwoordelijkheid die je heel erg serieus dient te nemen.

Het wordt tijd dat we een muilkorf gaan zien als een verrijking inplaats van een beperking voor sommige honden. Het is altijd goed als je hond een muilkorf kan dragen. Mocht je ooit een noodsituatie hebben bij bijvoorbeeld de dierenarts dan is het fijn als je hond zich oké voelt bij de muilkorf. Moet je hond een muilkorf om bij de dierenarts en is je hond hier niet aan gewend dan kan dit voor heel veel spanning zorgen, dat in een situatie die waarschijnlijk al spannend is.

In sommige landen is een muilkorf verplicht. Ga je op vakantie kijk dan altijd wat de wetgeving zegt. Geldt er een muilkorfplicht begin dan tijdig met een muilkorf training.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat jouw aangelijnde en gemuilkorfde hond niet van zich af kan bijten als een andere hond op hem afvliegt en de aanval inzet. Dit zou een vreselijke situatie zijn die veroorzaakt wordt door een ander onverantwoord persoon.

Een muilkorf zet je ook nooit zomaar op. Het is belangrijk dat je hier een goede training aan vooraf laat gaan. Je hond moet zich veilig voelen bij het dragen van een muilkorf en alleen dan kan het echt een verrijking zijn. Hoelang een training duurt, hangt af van de hond en de bereidheid van de begeleider om te trainen. Gebruik bij de muilkorftraining voertjes van heel hoge warde en zorg dat je een goede emotionele respons traint. Dit wil zeggen dat als je goed traint de hond blij wordt bij het zien van de muilkorf. Kan je hond een muilkorf eenmaal goed aan zorg dan dat je regelmatig weer even door de stappen van de training heen loopt, zo onderhoud je de muilkorftraining goed.

Een goede muilkorf heeft de juiste grote en past mooi om de bek. Je hond moet kunnen hijgen, drinken en voertjes aan kunnen nemen. Zorg ook dat er nog genoeg ruimte vrij is onder de kin en voor bij de neus. Zelf gebruik ik altijd de Baskerville ultra muilkorf in trainingen. LET OP!! Een snuitje is geen muilkorf. Een snuitje wordt weleens gebruikt voor een korte behandeling bij de dierenarts en is niet geschikt voor langer gebruik.

Een muilkorf ziet eruit als een mandje, een snuitje is helemaal afgesloten en ziet eruit als een koker.

Zie jij een hond met een muilkorf op, geef hem dan ruimte. Je weet van tevoren nooit wat de reden is dat die hond een muilkorf draagt. Ruimte geven aan andere honden is altijd een goed idee!

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs