Wist je dat pups nog niet zo ontwikkeld zijn dat je ze gewoon kan aanhalen en knuffelen? Veel begeleiders lopen tegen het “probleem” aan dat pups happen. In haren, handen, schoenveters en je tenen. Alles dat beweegt en vooral snel beweegt zien ze als uitnodiging om te spelen. Het prikkelt ze om te spel bijten. Dat kan lomp en ongecontroleerd gaan, vooral wanneer je pup overprikkeld is.
Pups hebben wel 20 uur slaap per etmaal nodig. Kan een pup niet aan deze slaap komen dan is de kans groot dat ze het bijtgedrag laten zien. Waarborg die slaap daarom altijd. Maak een veilig plekje waar je jouw pup lekker neer kan zitten. Mijn voorkeur gaat naar een Bench met daaraan een ren. Zo heeft de pup voldoende ruimte en kan die warm of koel liggen. Doe een dekentje over de bench en laar de voorkant open.
Wordt de pup bijterig omdat hij slaap nodig heeft pak hem dan rustig op en zet hem op zijn eigen veilige plekje. Geef het daar een puppykong met wat lekkers in of zet een lickimat neer met wat lekkers op. Kauwen en likken kalmeert namelijk. Zorg dat het huis verder rustig is en je pup zal zijn rust kunnen vinden en mogelijk ook weer gaan slapen. Eventueel voldoet een smakelijke klauwstaaf ook.
Omdat pups alles dat beweegt zien als spel is het beter om meteen alles in goede banen te leiden. Laat je pup niet in je handen bijten. Bied de juiste speeltjes aan als hij dit probeert. Ook als hij in je tenen of schoenen wil bijten, hou je voeten stil en geef een speeltje aan. Maak dat reuze interessant zodat hij je voeten en handen met rust zal laten. Investeer je hier veel tijd en energie in dan zal je pup uiteindelijk leren wat wel mag en kan.
Wil je spelen met je pup hou speeltjes dan laag bij de grond en voorkom dat je jouw pup aanleert dat hij opspringt en hapt. Je zult namelijk niet de eerste begeleider zijn diein zijn neus wordt gebeten door zijn pup. Zelf gebruik ik flostouwen die heel erg lang zijn. Zo blijven je vingers veilig en leer je hoe je pup wel mag spelen. Met lang bedoel ik een meter! Ook bij interactie met kinderen is zo’n lang flostouw veel beter en veiliger. Maak aan andere speeltjes ook touwtjes vast.
Laat het idee los dat je lekker kan knuffelen met je pup. Is je pup moe en voldaan dan is de kans groot dat hij vanzelf lekker bij je komt slapen. Helaas is het niet zo dat pups heel de dag lekker tegen je aan kruipen. Ze ontdekken de wereld met hun bek en zien alles nog als spel.
Doe je een tuigje aan, wil je de pup afdrogen of een andere handeling waarbij je jouw handen langs de pups beweegt? Gebruik dan lekkers dat je voor hem op de grond legt, een lickimat of iets waar hij even wat langer op moet kauwen. Voorkom dat de pup gaat bijten in jou en onthoud dat als hij het doet je dus een alternatief aan kan bieden. Beweeg rustig en neem je tijd. Het is een baby! Raak hier dus niet mee gefrustreerd. Tijd, consequent zijn en veel geduld.
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes