puppy’s, pak ze niet zomaar iets uit de bek

Puppy’s ontdekken de wereld met hun bek. Ze pakken van alles op om te ervaren wat het is. Gekke voorwerpen moeten ontdekt worden volgens het puppybrein. Net als bij mensen baby’s eigenlijk. Baby’s stoppen ook van alles in hun mond.

Vaak zijn we heel bezorgd wanneer een pup iets in zijn bek neemt. We vinden het vies en zijn bang dat ze ziek worden of bang dat ze stikken. Heel begrijpelijk ook, we willen goed voor zo’n kleintje zorgen.

Daarom is het goed om van jongs af aan al te ruilen. Pakken ze iets in een bek dat gevaarlijk is, pak het dan niet zomaar af. Hou een snoepje voor de neus en ruil het om. Als je pup leert dat jij geen bedreiging vormt en dat het hem iets oplevert om met jou te ruilen zal dit voor de toekomst ook hoogstwaarschijnlijk  geen problemen veroorzaken.

Ga je iets afpakken zonder te ruilen dan kan het zijn dat de pup jou onbetrouwbaar zal gaan vinden. Je loopt het risico dan dat de pup zijn buit van jou zal gaan beschermen. Op de manier kan er een probleem ontstaan. Voor beide een zeer vervelende situatie. Je band loopt een deuk op en er is geen positief leermoment.

Investeer hier veel tijd in en maak er leuke oefeningen van. Ruil bijvoorbeeld een snackje voor een andere snack of een knuffel voor snack. Hou een botje vast zodat je pup makkelijk kan knagen of rol eens een snoepje naar de voerbak als je pupje aan het eten is. Zo wordt de aankomst van jou de voorspeller van iets lekkers en leuks.

Verder is het altijd goed om je pup met rust te laten als hij iets lekkers heeft of aan het eten is. Ga niet met je hand in de voerbak en pak geen lekkere dingen af. Dit zal er juist voor zorgen dat je hond het niet af wil geven als het eens echt nodig is. Ook zal die leren dat als hij wat lekkers heeft hij dit van jou moet beschermen.

Dit kan voor grote problemen zorgen in de toekomst.

Daarnaast, heeft je pup iets om zijn bek gepakt tijdens het wandelen dat eigenlijk helemaal niet gevaarlijk is, laat hem dan. Als je er geen aandacht aan besteed is zijn interesse in het voorwerp zo weer afgenomen. Maak er geen ding van en er ontstaat geen ding.

Eet je pup alles op wat hij tegenkomt dan kan er iet anders aan de hand zijn, in dit  geval is het aan te raden om een gedragsdeskundige uit te nodigen en de hond laten checken door een dierenarts.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs