Stress verminderen

Vorige week schreef ik een artikel over trigger stacking. In dit artikel geef ik een paar tips om stress te verminderen en te managen. https://www.thespiritualdogmom.nl/blogs/wat-is-trigger-stacking/

Leer de triggers voor stress bij je hond herkennen en anticipeer daar op. Wat een trigger voor stress kan zijn verschilt per hond. Als jou hond stress ervaart tijdens het wandelen dan kun je uitwijken en een andere route nemen. Of regeert jou hond op de bel dan kun je deze tijdelijk uitrekken en hier later mee gaan trainen. Het maakt niet uit wat het is maar zorg dat je hond niet meer in de situatie komt tot dat hij hier klaar voor is.

Dwing je hond niet in een situatie die hij nog niet aan kan. Onder stress leert de hond niets. Vind jou hond fietsers eng dan heeft het geen zin hem langs fietser af te laten lopen. Je kan beter eerst uitwijken en gaan oefenen vanuit rust. De prikkel langzaam en gecontroleerd aan bieden en opbouwen met een training schema. 

Wanneer je een hond hebt die erg op andere honden, mensen , fietsers of andere prikkels reageert probeer dan eens te wandelen op vreemde tijden. Ga juist extra vroeg of wat later. Bijvoorbeeld met etenstijd. Zo verklein je de kans op het tegen komen van andere. 

Ga regelmatig eens naar plekken waar je hond weinig tot geen prikkels binnen krijgt. Kijk eens in de buurt of er ergens een weiland is of een natuurgebied. Het liefst een plek waar je overzicht hebt zodat je mogelijke prikkels direct aan kan zien komen. Een decompressie wandeling is perfect om af te schakelen: https://www.thespiritualdogmom.nl/blogs/het-belang-van-een-decompressie-wandeling/

Als je zo’n plek hebt bedenk dan al van te voren wat je kan doen als een prikkel gaat naderen, wees voorbereid. Maak een noodplan en zorg voor Vluchtroutes. Zet je auto bijvoorbeeld neer met een deur open zodat je jou hond hier direct in kan zetten wanneer nodig. 

Werk aan het zelfvertrouwen van je hond. Zelfvertrouwen is het beste wat je jou hond mee kan geven. Dit kun je opbouwen met bijvoorbeeld hersenwerk , snuffelspellen en verrijkte omgevingen te oefenen. Geef je hond eens wat meer de vrijheid om zelf keuzes te mogen maken door hem de route te laten kiezen met wandelen of zelf zijn snack uit te laten kiezen, dit kan wonderen doen. Wanneer je hond zelfverzekerd is kun je langzaam gaan opbouwen met het werken aan triggers die de hond moeilijk vind. 

Snuffelen verlaagt stress en helpt jou hond kalmeren. Ook hier voor kun je hersenwerk of verijkteomgevingen voor inzetten. Geef je hond de tijd met wandelen om te snuffelen. 

Rust rust rust rust!! Als je hond stress ervaart is rust houden van essentieel belang. Onderneem NIETS met een hond die veel stress ervaart. wandel korter en vooral prikkelarm, speel wat snuffelspellen  want dit kalmeert en laat je hond goed slapen. Het lichaam moet herstellen en stresshormonen moeten de kans krijgen om te zakken. 

Zorg voor voldoende goede slaapplekken in huis waar de hond ook echt tot rust kan komen. Honden slapen gemiddeld zo’n 14 tot 16 uur per etmaal. Dit doen ze in etappes door de dag heen. Tijdens hun slaap verplaatsen ze zich graag. Soms willen ze wat hoger liggen en de andere keer weer wat koeler op de grond. Zorg dat de hond voldoende keus heeft uit slaapplekken en dat de hond toe komt aan slaap. https://www.thespiritualdogmom.nl/tips/wat-is-kwalitatief-goede-slaap-voor-een-hond/

Kauwen kalmeert en geeft je hond een fijn gevoel. Zorg dus voor voldoende kauw mogelijkheden in huis. Een hond zou altijd een bot in de buurt moeten hebben om te kunnen pakken wanneer nodig. 

Honden zijn gewoonte dieren en houden van routine. Sommige honden kunnen al van slag raken als de wandeling in de ochtend ineens twee uur later is of eerder is als normaal. Wanneer er iets veranderd  in de gezinssamenstelling, iemand komt bijvoorbeeld thuis te zitten of je gaat op vakantie allemaal zaken die de routine veranderen. Soms kan een verandering maar iets heel kleine zijn en toch een grote impact hebben op je hond. 
Probeer daarom dus zoveel mogelijk routine aan te houden.

Zoek uit wat een voor jou hond een veilige afstand is naar een prikkel toe. Vanaf die afstand kun je trainen en proberen te zorgen dat je onder de grens van reageren blijft. Als je de veilige afstand van jou hond kent dan kun je ook makkelijker anticiperen door bijvoorbeeld over te steken en afstand te vergroten wanneer nodig. 

Leer goede gewoontes aan. Dit zijn gewoontes die jij jezelf eigen gaat maken die voor jou hond prettig zijn. Het kan bijvoorbeeld een gewoonte worden om altijd over te steken als een persoon nadert of je hond naar boven te doen wanneer er bezoek komt. Zoek uit welke goede gewoontes bij jullie passen en voer deze consequent uit. 

Leer de taal van jou hond spreken. Hoe laat jou hond stress signalen zien? In welke volgorde? Ga je hond eens goed observeren en maak het je eigen om naar de signalen te kijken. Het boekje van Turid Rugaas kalmeerde signalen kan je helpen meer inzicht te krijgen in deze signalen. 

Hou een dagboek bij. Dit is een must als je uit wil zoeken waardoor je hond gestresst raakt. Hou elke dag bij wat jullie gedaan hebben en kijk of je een rode draad kan vinden en triggers kan herkennen. 

Kom waar mogelijk  tegemoet aan. coping mechanisme’s van je hond. Mijn hond kan in een stressmoment buiten kalmeren  door een stok in haar bek te houden. Sommige honden moeten meer plassen en laten zo spanning los. Zoek uit wat voor jou hond werk en hoe deze zijn stress probeert te verminderen. Let wel op dat de hond zichzelf natuurlijk geen pijn doet en dat het binnen veilige perken blijft.

Pijn of ongemakken kunnen ook een reden zijn voor stress. Bij twijfel dien je dit altijd uit te sluiten en je hond na te laten kijken. Zorg dat de hond voorzien wordt van je juiste verzorging wanneer dit aan de orde is. 

Massage kan ook een echte uitkomst bieden bij stress. Net als bij ons mensen hebben ook honden zwakke plekken in het lijf waar spanning ophoopt. Door te masseren kun je jou hond helpen om te ontspannen en beter in zijn vel te komen zitten. 

Elke hond is anders en elke situatie vraagt om een aanpak op maat. Door onze honden goed te observeren en in te spelen op hun individuele behoeftes kunnen we ze helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties en om goed te kunnen herstellen van stressmomenten. 

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs 

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Ik neem je mee op een innerlijke journey
Meer blogs