Spel tussen hond en begeleider is erg belangrijk en draagt bij aan een betere band. Jullie moeten namelijk samen werken.
Het is gebleken uit onderzoek dat de levels van stresshormonen zichtbaar lager zijn als bij honden die niet spelen. Spel is dus zeer waardevol. Samen een spel spelen zorgt voor plezier en vreugde, de hond zal zich er goed bij voelen. Mits deze zich veilig kan voelen tijdens het spel. Is jou hond dus op zijn gemak? Speel dan gerust een spel.
Wordt mijn hond agressief van een trekspel spelen is een vraag die mij vaker gesteld wordt.
Nee, een trekspel maakt je hond niet agressief. Het komt tegemoet aan de natuurlijke behoeftes van je hond. Het kan dus geen kwaad. Wanneer je hond gromt tijdens het spel hoef je ook niet te schrikken. Dit is ook heel normaal tijdens spel, sommige honden doen dit spelgrommen zonder dat je gealarmeerd hoeft te zijn.
Wordt mijn hond dominant als ik hem laat winnen? Nee hoor, het is juist belangrijk dat je het spel afwisselt. Laat hem juist ook winnen. Hoe zou jij je voelen als je altijd zou verliezen met spelletjes? Daarnaast weten we tegenwoordig dat de dominantie theorie achterhaald is. Dus wees niet bang en laat je hond gerust winnen.
Hoe graag honden spelen is genetisch bepaalt. Sommige rassen zijn speelser als andere en het ene individu vind spelen leuker als de ander. Hoe lang je door kan gaan met een trekspel hangt een beetje van je hond af. Sommige honden raken eerder te opgewonden als andere. Of zijn het spel eerder zat. Als je hond tijdens spel jou bestijgt en op jou probeert te rijden dan is de spanning te hoog opgelopen. Op deze manier kalmeert hij zich zelf. Positieve spanning is ook spanning. Bekijk de situatie even rustig en bedenk wat je de volgende keer anders kan doen. Korter spelen? Rustiger spelen? Meer pauzes tussendoor om te checken of hij het nog wel leuk vind?
Wanneer je hond de dolle minuten krijgt tijdens of na het spel dan is dit ook een signaal dat de spanning te hoog opgelopen is. Dit noem je een fiddle about. Laat hem even uitrazen en bedenk dan wat je de volgende keer anders kan doen.
Let ook eens op je lichaamshouding. Hang je te veel over je hond dan kan dit ook voor spanning zorgen. En sommige honden kunnen direct oogcontact ook erg spannend vinden.
Honden communiceren heel de dag met ons. Wanneer je bepaalde signalen leert herkennen kun je ook tijdig ingrijpen. Draait de hond zijn hoofd en/of lijf weg van jou? En gaapt deze regelmatig in combinatie met het likken van zijn lippen? Kijk dan eens of jou hond zelfstandig weer contact maakt en verder wil spelen. Zo niet, dan is het spel klaar.
Zelf nodig ik mijn honden uit voor spel met bijvoorbeeld een flostouw in mijn handen. Ik bied deze eerst aan , Happen ze toe dan speel ik even en laat ze dan winnen. Dan laat ik ze bepalen of we verder gaan of dat ze klaar zijn. Merk ik dat spel te ruw wordt? Dan stop ik ook en ik laat hun dan gaan met het touw.
Spel is fun en zo veel meer! Lees snel door voor meer informatie.
Spel is belangrijk voor de ontwikkeling van je hond zijn sociale vaardigheden. Het leert ze te communiceren en te kijken naar lichaamstaal. Het begrijpen en inschatten van een andere. Zowel hond als mens .
Spel draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Ook zorgt het voor een goede conditie van de geest en het lichaam.
Spel is iets natuurlijks en je kan zo aan de instincten en driften van je hond voldoen. Hierdoor zal hij goed in zijn vel komen te zitten.
Wanneer je een overactieve en drukke hond hebt is het goed om met hem te spelen. Zo leert de hond begrenzen en impulsief gedrag kan in goede bannen geleid worden. Wanneer je start met spel kondig dit dan aan door je hond ui te nodigen, Ben je klaar met spel kondig dit dan ook weer af. Dit kun je doen door altijd het zelfde te zeggen bijvoorbeeld: klaar, en een klaar gebaar met je handen te maken. Zo weet je hond waar hij aan toe is en dat is belangrijk voor goed spel.
Na training is het goed om zo’n vijftien minuten te spelen, dit verlaagt impulsiviteit en zorg voor een betere focus .
Wat spel extra interessant maakt is dat wanneer je hond dertig dagen lang dertig minuten per dag kan spelen de frontale cortex en de amygdala zullen groeien. De frontale cortex is het leren en de amygdala zijn de emoties. Honden die veel stress hebben gehad hebben dus zeer veel baad bij spel. Want deze kunnen afnemen na langdurige blootstelling van stress.
Daarnaast is spel heel goed voor de ontwikkeling van jongen dieren.
Ruig spel tussen mens en hond raad ik af. Wanneer stoeien heel lomp gaat over de grond en met wat zacht spelbijten kan het zijn dat de hond makkelijk in opwinding schieten. Dus even die fiddle about, rond rennen en bestijgen.
Voor je hond is het ook moeilijk tot onderscheiden wanneer dit nou wel of niet kan en wanneer minder ruig met bijvoorbeeld kindjes. Sommige honden zijn van naturen dan rustiger maar lang niet allemaal.
Zo kan het met een jonge hond nog grappig zijn maar als die straks 40 kg weegt kan het behoorlijk vervelend zijn als je hond op je springt en begint te spelbijten
Wees dus duidelijk. Speel bijvoorbeeld met het flostouw en niet met je handen.
Hieronder volgt een fijn voorbeeldfilmpje over hoe je goed tug of war kan spelen.
Filmpje
Spel is fun!! Geniet van elkaar en maak plezier samen.
Hondengedrgasdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes