De veilige basis
Elke hond heeft het recht zich veilig te voelen. En het is de taak van de begeleider om dit veiligheidsgevoel te waarborgen. Zonder veilige basis kan je hond niet optimaal functioneren en wordt het welzijn aangetast.
Natuurlijk kun je er als begeleider nooit honderd procent voor zorgen dat jouw hond zich altijd veilig kan voelen en ook daadwerkelijk veilig is. We hebben immers nooit de controle over alles wat er in de wereld gebeurt. Maar wat we wel kunnen doen is kritisch kijken naar de wereld om ons heen. En keuzes maken die het veiligheidsgevoel van onze honden waarborgen.
Wat dat Veiligheidsgevoel inhoud kan verschillen per hond. En is iets wat wij niet voor de hond aan of uit kunnen zetten. Wellicht vinden wij bepaalde angsten ongegrond maar ik er is er maar één die bepaald of die zich veilig voelt en dat is de hond dus zelf. Daar kunnen wij een heleboel van vinden maar dat doet er niet toe.
Als belangrijkste vind ik dat een hond zich thuis veilig moet kunnen voelen. Want als de basis van je hond veilig is dan kun je langzaam de wereld eromheen verkennen. Een veilig thuis zorgt ervoor dat je hond kan ontspannen en een optimale prikkel verwerking heeft. Als de hond in zijn eigen omgeving niet instaat is om volledig te kunnen ontspannen dan zal het welzijn aangetast worden.
Als we kijken naar de piramide van Abraham Maslow, deze is voor de mens gemaakt, maar zeker ook toepasbaar op onze honden. Dan zie je dat onder aan de piramide staat, dus de belangrijkste basis behoefte, lichamelijke behoeften. Denk hierbij aan eten, drinken, slapen en lichamelijke beweging. Daar boven staat de behoefte aan veiligheid en zekerheid. De piramide werd in 1934 ontwikkeld. Een veilig gevoel ervaren is van essentieel belang voor het welzijn van onze honden en is een absolute basis behoefte.
Voor een goede kwaliteit slaap is het van belang dat de hond zich veilig voelt. En zoals je hierboven dus kunt lezen is slaap een basis behoefte. Slaap zorgt ervoor dat de hond prikkels die deze gedurende de dag opdoet goed kan verwerken. Voor honden die gevoelig zijn voor bepaalde prikkels is het dus extreem belangrijk dat ze goed kunnen slapen. Maar dit telt natuurlijk voor alle honden. Als de hond niet goed kan slapen gaan stresslevels in het lijf omhoog. Het leervermogen van je hond zal achteruit gaan en ook het zelfoplossendvermogen en de zelfredzaamheid. Wanneer de prikkelverwerking optimaal is in de slaap heeft de hond tijd om te herstellen. En door dit herstel is de hond instaat te functioneren gedurende de dag en goede keuzes te kunnen maken.
In huis kunnen er verschillende reden zijn waarom de hond zich niet veilig voelt. Zaken die belangrijk kunnen zijn, zijn onder andere de volgde punten:
⁃ Omgevingsgeluiden
⁃ mensen en dieren die het huis passeren
⁃ Het weer buiten, wind & onweer
⁃ Andere dieren in huis
⁃ de begeleiders met wie de hond samenleeft en/of kinderen
⁃ bezoek dat binnenkomt
⁃ En voor sommige honden kan de lichtinval zelfs van invloed zijn
⁃ Afwezigheid van begeleider of andere dieren
⁃ Er is iets gebeurd in of om huis waar de hond door is geschrokken
Het is belangrijk om al deze factoren in acht te nemen. En te kijken wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je hond zich veilig voelt.
Het is aan te raden om voor elke hond een veilige haven te maken in huis. Dit is een plekje waar alleen de hond mag komen. Dit kan een bench zijn die op een prettige plek voor de hond staat. Graag uit de loop zodat er geen andere dieren of mensen langs moeten lopen. Wanneer de hond op deze plek is zorg dan dat hij altijd met rust gelaten zal worden. Deze plek moet vrij zijn om in en uit te lopen wanneer de hond dit zelf wil. Het geeft de hond een stukje controle en dat is erg belangrijk. Hoe je zo’n veilige haven inricht kun je vinden in dit artikel
Veilig voelen in huis is belangrijk. En daarmee ook keuzes mogen maken in huis. De keuze om je terug te trekken of om er juist bij te liggen. De keuze om niet aangehaald te worden door de begeleider of door bezoek. Door controle te hebben zal de hond veiligheid ervaren.
Honden hebben geborgenheid nodig en veel honden zullen zich goed voelen bij lichaamscontact. Als een hond een goede band heeft met zijn begeleider kan deze ook troost halen als hij ergens van schrikt. Lekker veilig bij de begeleider liggen. En daarmee is dus een goede band tussen hond en begeleider ook echt super belangrijk. Stel je eens voor dat je met iemand samenwoont die je niet vertrouwd! Dit tast je veiligheidsgevoel zeker aan. Leer elkaar goed kennen en bouw een band op van vertrouwen zodat je hond altijd op jouw terug kan vallen.
Een ander belangrijk punt is veilig voelen in de afwezigheid van de begeleider. Je kan er niet zomaar vanuit gaan dat jouw hond zich veilig voelt wanneer deze alleen thuis is. Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle honden liever niet alleen thuis is zonder zijn begeleider. Het is heel belangrijk dat je jouw hond leert om alleen thuis te blijven en ervoor zorgt dat deze zich ook veilig voelt zonder jou.
Veilig voelen is een basis behoefte en een veilige basis is van essentieel belang.
Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.