Veilige haven

Een veilige haven is een plekje in huis waar je hond zich te allen tijde terug kan trekken. Het is een plekje waar de hond zich veilig voelt. Veilig voelen is namelijk een basis behoefte.

Op de veilige plek wordt de hond nooit gestoord door andere dieren of mensen. Deze plek is te allen tijde bereikbaar, de hond kan er in en uit lopen wanneer deze dat wil.

Het kan een bench zijn die openstaat of een fijn plekje dat ook voldoet en wat lekker beschut is. Als de hond op deze plek is laat iedereen hem met rust. Vraag helemaal niets van je hond. Ook niet als het tijd is om te wandelen. Wat je wel kan doen is de lijn pakken en zien of de hond uit eigen beweging uit zijn veilige haven komt. Zo niet, dan kun je niet gaan wandelen.

Het is namelijk zeer belangrijk dat de hond de volledige controle heeft wanneer hij op deze plek is. Dit zorgt voor controle en dat zorgt weer voor zelfvertrouwen bij de hond.

Je kan wanneer je een bench gebruikt een lekker comfortabel kussen erin leggen en ook een extra hoofdkussen. Veel honden vinden ondersteuning voor hun hoofd en nek fijn . Je kan een deken over de bench heen doen zodat het een veilig holletje wordt. Zorg dat de ingang makkelijk bereikbaar blijft door deze niet te bedekken en open te laten.

Zet er ook een bakje water in of voer. Ook kun je de favoriete knuffels en speeltjes in de veilige haven leggen. En geef er ook zeer regelmatig iets te kauwen. Leg er bijvoorbeeld een extra lekker snackje in als je hond het niet ziet. Wanneer deze dan de veilige haven in komt zal die aangenaam verrast zijn. Het zorgt ervoor dat de hond interesse krijgt in die plek en positieve associaties. De kans is groot dat je hond deze plek nu vaker zal gaan bezoeken.

Plaats de veilige haven niet naast een deur of in een doorloop . Anders zal de hond voortdurend gestoord worden wanneer deze in zijn veilige haven ligt. En dat werkt niet. Zorg dat de hond de locatie ook als prettig ervaart. Hou daar dus rekening mee met het creëren van de veilige haven.

Als je een hond hebt die last heeft van omgevingsgeluiden dan kun je op de bench nog wat kussens leggen. Deze zullen het geluid van buitenaf dempen. En als je hond echt last heeft van geluiden en prikkels van buitenaf dan kan ik adviseren om piepschuim aan alle gesloten kanten en bovenop de bench te bevestigen. Daar doe je de deken dan over en daarop nog kussens. Dan heb je echt een veilige bunker die geluiden behoorlijk zullen dempen.

Je kan een verdamper van adaptil in het stopcontact steken die in de buurt van de veilige haven zit. En/of omgevingsspray van adaptil in de veilige haven spuiten. Dit zijn nagemaakte feromonen die de honden helpen relaxen en tot rust te komen.

Een veilige haven is super belangrijk voor honden. Dit is een plekje dat echt van hun is en waar ze zich veilig terug kunnen trekken als ze hier te behoefte aan hebben. Het geeft ze een stukje regie terug over hun eigen leven. Of het nu is voor een momentje rust, bezoek te ontwijken, andere dieren in huis te ontwijken of voor andere spannende prikkels van buitenaf, iedere hond verdient een veilige haven.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs