Verzorgen van je hond

Elke hond heeft verzorging nodig, dat spreekt voor zich. Dit kan variëren van vachtverzorging tot een teek verwijderen, nagels trimmen, dierenarts bezoek, vaccinatie krijgen of ogen en oren druppelen. You name it!

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat hun hond deze handelingen kan ondergaan. Even een prikje halen, even ogen druppelen of nagels knippen. Ook een onderzoek bij de dierenarts zou volgens de meeste begeleiders de normaalste zaak van de wereld zijn.

Dit is echter niet het geval. Wanneer er iemand aan je lichaam zit is er vertrouwen nodig om je hier oké bij te voelen. Laat ik maar eens naar mijzelf kijken. Als ik naar de tandarts ga dan weet ik wat er gaat gebeuren, ik vertrouw mijn tandarts en ben daardoor gerust dat wat er moet gebeuren goed zal gaan. Ik heb mijn tandarts zelf uitgekozen en als ik mij er niet goed bij zou voelen kies ik een andere uit. Zou ik nu op een dag iemand tegen komen en die zegt: “kom maar even hier ik ga je tanden bekijken”, dan zou ik dit dus echt niet willen.

Een vreemde die zomaar aan mij komt, echt niet hè! Het zou pas echt vervelend worden als iemand mij dan vastpakt, in de houdgreep legt, en mij hierdoor dwingt een onderzoek te ondergaan. Laat staan dat dit mijn eigen moeder zou zijn die ik vertrouw. Ik zou me vreselijk voelen, mensen niet meer vertrouwen, laat staan mijn eigen moeder. Mijn moeder, daar zou ik op moeten kunnen bouwen, de persoon die vroeger voor mij zorgde. Dat zou ik toch wel erg vinden als zij mij dit aandeed.

Voor een hond is dit niet anders. Het vertrouwen van je dier kan behoorlijk geschaad worden wanneer we niet met ze oefenen en ze leren dat ingrepen er helaas ook bij horen. We kunnen onze honden leren dat ze een keuze hebben. Als wij ze dit leren dan kan een ingreep gedaan worden zonder dwang en dit is zo belangrijk.

Alle honden kunnen dit leren. Het ligt er alleen aan hoeveel tijd jij bereidt bent hier in te investeren. Tegenwoordig kunnen we tijgers, olifantjes, vogels en beren leren om vrijwillig mee te werken aan ingrepen. Als we dit bij deze diersoorten kunnen, dan is het bij een hond al helemaal mogelijk.

Wanneer je hier niet in investeert kun je in de toekomst tegen problemen aanlopen. Helaas gebeurt het nog te vaak dat er een deuk in de relatie tussen hond en mens ontstaat omdat ze gedwongen worden iets te ondergaan. Met als gevolg dat sommige honden uitvallen naar hun begeleiders of andere mensen omdat ze hun lichaam willen beschermen.

Soms worden deze honden onvoorspelbaar genoemd. Men zegt dan aan de ene kant de hond te kunnen aaien want hij komt bij je liggen en dan ineens plots reageert de hond door te snappen en/of grommen. Wat er aan de hand kan zijn is dat de hond ambivalent is geworden. Aan de ene kant wil de hond dolgraag toenadering zoeken maar aan de andere kant is hij angstig doordat hij ooit onder dwang behandeld is geworden. Ook wij, de mens is hierdoor onvoorspelbaar geworden. Dit is in het slechtste geval. Alles eronder is ook mogelijk, dat je hond bijvoorbeeld geen zorg meer toelaat aan zijn lijf terwijl dit wel nodig is.

Dit is zo zonde en onnodig als dit gebeurt. Honden onder dwang verzorgen is niet oke. Leer je hond wat je van hem verwacht, leer hem skills en vaardigheden en geef je hond een stem. Met leuke simpele spellen kun je jouw hond leren dealen met ingrepen. Geen dwang, geen pressie maar samenwerken. Hoe mooi is dat.

Je kan hier het beste op jonge leeftijd mee beginnen. Ga naar een dierenarts of behandelaar die open staat voor een dwangvrije samenwerking. Team work makes dream work.

Nog een tip, ga eerst kennis maken bij een behandelaar. Kijk of er een klik is en wat de visie op gedrag is. Werken ze nog met de ouderwetse dominantie theorie of zijn het modern geschoolde mensen. Als je dan langs gaat bijvoorbeeld bij een dierenarts dan kun je vragen of je in de auto mag wachten tot je aan de beurt bent. Dit geeft vaak veel meer rust voor je hond.

Ben je voor een nare ingreep bij de dierenarts geweest ga dan ook eens terug zonder dat je hond een ingreep krijgt. Zo vul je het buffertje weer met een positieve ervaring. Gewoon even een koekje halen bijvoorbeeld. Heel belangrijk. Hoe wij onze honden verzorgen kan dus een grote impact hebben op hun welzijn en de band die wij als begeleider hebben met onze honden.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op vrouwen en hun (spirituele)pad. Ik help jou je meest magische leven creëren. Be your own healer en herinner je weer hoe krachtig je daadwerkelijk bent. 

Rise sister Rise!!

Ik neem je mee op een innerlijke journey
Meer blogs