De plantenspuit om je hond iet af te leren

Ik kom hem wel eens tegen als ik voor het eerste consult bij mensen thuiskom, de plantenspuit. Begeleiders krijgen van andere hondeneigenaren of van zogenaamde hondentrainers wel eens de tip om water op hun hond te spuiten als deze blaft of iets anders doet wat de begeleider niet aanstaat.

Nu ga ik even een situatie voor jullie schetsen:

Je hond regeert hevig als de bel gaat want de bel is de voorspeller van bezoek. De hond raakt al flink in de stress van de anticipatie op het bezoek dat binnenkomt. Is het bezoek binnen raakt de hond verder in de stress en begint heviger te blaffen. Vervolgens pakt de begeleider de plantenspuit en spuit op de hond. De hond vindt die spray vreselijk en stopt met blaffen om te vermijden dat er nog eens gespoten zal worden.

Oké, wat gebeurt hier nou? Laten we dit even beter bekijken. Als eerste moet je jezelf afvragen waarom laat mijn hond dit gedrag zien? De meeste honden blaffen naar bezoek omdat ze het spannend of eng vinden. Wat doet de begeleider, deze spuit de hond nat, iets dat die ook eng of vervelend vindt. Honden leren associatief, dit betekent dus dat het binnen komende bezoek wat al spannend of eng is, nog spannender of enger zal worden.

Bezoek betekent immers dat de begeleider gek gaat doen en de hond bang zal maken. Wat leert de hond dan? Juist, de hond leert dat er vervelende dingen gebeuren als er bezoek binnenkomt. De hond leert dat zijn begeleider hem bang maakt. Dit komt niet ten goede van jullie band en je hond heeft hier niets goeds van geleerd. Ook is er niets veranderd aan de onderliggende emotie. Je hond is waarschijnlijk dus nog steeds bang.

In plaats van je hond te begeleiden en te steunen gooi je dus nog meer olie op het vuur. Daarom kan ik je adviseren om je hond liever te leren wat wel mag, zorg dat je aan de onderliggende emotie werkt. Waarom vind je hond het spannend? Dan ga je hem helpen met een plan van aanpak waar hij wel wat aan heeft. Op deze manier help je jouw hond.
Zo’n waterspuit is nooit de oplossing en kan meer schade aanrichten op de langere termijn. Van mij mag zo’n plantenspuit dus meteen de deur uit.

Hetzelfde geld voor het rammelen met een flesje met muntjes in, een apparaat dat pijn doet aan de oren van je hond of het gooien met een slipper. Dit is zeer dieronvriendelijk en helpt de hond zich niet beter te voelen.


Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs