Nieuw gedrag aanleren

Je hoort het ons als gedragsdeskundige vaak zeggen, managen is zo ongelofelijk belangrijk als je gedrag wil gaan veranderen. Maar waarom is dit nou zo ongelofelijk belangrijk.

Zie het zo, het gedrag van de hond is als een geasfalteerde snelweg, breed en stevig aangelegd. Om een andere weg aan te leggen moet je eerst gras gaan maaien en onkruid gaan wieden, de grond egaliseren en ruimte maken voor die nieuwe snelweg.

Dit kost tijd, hoe meer je eraan werkt hoe eerder hij is aangelegd en ook stevig geasfalteerd zal worden. Wijk je tussen door uit naar de eerder aangelegde weg (Oude patronen) Dan krijgt die oude snelweg niet de kans om te overwoekeren en zal die blijven bestaan (het oude gedrag)

Deze weg wil je zo veel mogelijk van weg blijven zodat hij straks niet meer bestaat. Honden reageren uit instinct en zullen automatisch voor de weg kiezen die ze gewend zijn, we moeten ze dus nieuwe gedragingen aan leren en oude laten vergeten.

Oude gewoontes (in dit geval het patroon dat je hond stress oplevert) moeten doorbroken worden. Hoe vaker je hond succes heeft met bepaald gedrag hoe lastiger het zal worden gedrag te veranderen. Daarom is het managen van de situatie en daarmee het gedrag van je hond zo ongelofelijk belangrijk, je moet voorkomen dat je hond in situaties komt waar die ongewenst op reageert. 

Dit proces wordt LTP genoemd. Long term potention.  Dit is een proces waarbij synaptische connecties tussen neuronen sterker worden door regelmatige activiteit. Dit betekent dus dat wanneer een hond een activiteit uitvoert er een pad wordt aangelegd in de hersenen. Dit pad gaat van neuron tot neuron. Elke keer als een bepaalde activiteit uit gevoerd wordt zal dit pad sterker worden.  

Een aantal activiteiten gecombineerd vormen gedrag. Dus LTP is van invloed op gedrag. In andere woorden: Oefening maakt blijvend. De weg die het meeste is bewandelend is de weg met de minste weerstand. Laat je hond dus geen ongewenst gedrag oefen.

Door goed te managen zorg je ervoor dat er ruimte vrij komt en nieuwe gedrag kan geoefend worden. Als het tijdens trainen gebeurt dat de situatie niet goed gemanaged kan worden, dan loop je kans op terugval.

Als je hond niet alleen thuis kan blijven en je traint goed, maar je gaat op een dag toch weg van huis, terwijl je hond er niet klaar voor was, dan kan dit een terugval teweegbrengen. Of als je hond moeite heeft met wandelen in de buurt en je dit toch elke dag blijft doen zonder het te managen dan kan je moeilijk vooruitkomen.

Het kan soms een hele uitdaging zijn! Het vraagt ook vaak wel wat creativiteit. Maar waarin wil is, is vaak ook een weg.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs