Riem strak vastpakken

Het gebeurt vaak, we doen het uit reflex. De lijn van je hond snel strak bij je pakken als we een andere hond tegenkomen. Vooral wanneer we met een hond lopen de uit kan vallen aan de lijn. Maar wist je dat het strak pakken van de lijn het uitvallen juist kan triggeren?

Het strak pakken van de lijn kan een voorspeller worden voor je hond dat er iets spannends gaat gebeuren. Ook zorgt het ervoor dat je hond de controle kwijtraakt en geen conflict vermijdend gedrag meer kan inzetten. Dit kan resulteren in uitvallen.

Door je hond vaardigheden aan te leren kun je dit voorkomen. In plaats van de lijn strak pakken kun je een u-turn oefen. Je ziet een tegenligger aankomen en je draait dan met een simpele handeling om. Dit oefen je al voor je hem in het echt gaat inzetten. Zo weet je hond wat de u-turn inhoud. Of je kan je hond een attentie signaaltje aanleren om je een andere kant op te volgen weg van de prikkel.

Ook is het handig om overlevingsvaardigheden te oefenen. Dit zijn handelingen (spelletjes) die je uitvoert in geval van een lastige situatie. Deze vaardigheden oefen je ook weer voordat je ze in het echt in gaat zetten. Bijvoorbeeld voertjes op de grond strooien die je hond mag opsnuffelen of de voedselmagneet, je hond volgt hierbij een lekkere beloning en jij lijd je hond slim weg van een situatie.

Zorg dat je situaties voorspelbaar maakt voor je hond zodat hij weet wat je van hem verwacht en waar hij aan toe is. Dit zorgt voor zelfvertrouwen. Mijn cliënten worden door mij altijd aan het werk gezet zonder dat er honden in de buurt zijn of andere zaken die kunnen triggeren. Door het “droog” te oefenen leer jezelf ook goed en makkelijke handelen. Oefening maakt blijvend zeg ik altijd. Ook wij mensen moeten vaardigheden trainen.

Daarnaast is het aan te raden om met een geschikte lijn te wandelen. Niet te lang en niet te kort. Een lijn van drie of vijf meter is vaak voor de meeste honden prettig en geschikt. Elke situatie is anders natuurlijk. James en Nova lopen aan de vijf meter lijn en als het stormt buiten gaat James aan de korte lijn met twee aanhaak punten. Dan heb ik hem dichtbij mij voor zijn veiligheid. Goede lijn skills zijn ook van belang, soms is het belangrijk dat je hond dichter bij jou in de buurt is en andere momenten kun je de lijn laten vieren.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs