Iets wat een stoorzender is voor begeleiders, een hond die trekt aan de lijn. Vaak krijg ik ook de vraag hoe leer ik het trekken bij mijn hond af. Daar kan ik vaak geen eenduidig antwoord op geven. Er zijn namelijk verschilde zaken die we moeten bekijken alvorens ik hier correct antwoord op kan geven. Een goede eerste vraag kan zijn wat is volgens jou trekken aan de lijn? Ben jij al gefrustreerd als je hond ook maar iets druk geeft op de lijn of trek jij de grens ergens anders. In het begin van de wandeling is het namelijk vaker zo dat honden iets aan de lijn trekken uit bijvoorbeeld enthousiasme.
Als eerst is het goed om je af te vragen waarom jouw hond aan de lijn trekt. Heb je hier voldoende aandacht aanbesteed toen je pup bij je kwam wonen en ben je hier consequent op een vriendelijke manier mee aan de slag gegaan? Heel veel honden trekken namelijk aan de lijn omdat ze simpelweg gewoon niet geleerd hebben hoe ze netjes aan de lijn kunnen lopen. Het afleren van het trekken aan de lijn is in dit geval ook fout. Je zult om moeten denken. Jij moet je hond leren hoe die wel netjes aan de lijn loopt, dus je leert niets af maar je leert nieuw gedrag aan.
Heb je jouw hond pas in huis dan kan het zijn dat je hond het allemaal nog wat spannend vindt. Door spanning kunnen honden ook gaan trekken. Stress in het algemeen kan ervoor zorgen dat je hond namelijk aan de lijn kan gaan trekken. Dit kan door negatieve spanning komen maar zeker ook door positieve spanning. Als je hond mega enthousiastst is kan hij ook gaan trekken bij het vertrekken van huis. Je kan dan eens proberen eerst wat voertjes op de grond te strooien en hem die op laten snuffelen. Dit zal de hartslag verlagen. Eenmaal meer rust dan kun je aan je wandeling beginnen.
Als een hond aan de lijn trekt omdat hij bang is dan ga je altijd naar huis. Schrikt je hond buiten en gaat hij dan aan de lijn trekken? Dan ga je ook altijd naar huis. Probeer je hond dan ook niet tegen te houden, hou de lijn goed vast en loop ze snel als je kan naar huis waar je hond zicht weer veilig voelt. Bij angstige honden kun je een oefening wandelen zonder trekken niet doen totdat de hond zich oké of goed voelt om te wandelen. Daar zul je eerst je aandacht op moeten focussen.
Op sommige momenten kan het zijn dat je hond trekt aan de lijn door jachtinstinct. Voor sommige honden is het dan echt onrealistisch om van ze te verwachten dat ze dan niet trekken. Wat je dan kan doen is hier een cue aan koppelen. Op de momenten dat je dan weet dat instinct overneemt dan kun je vrij spel geven om op dat moment te mogen trekken. Dit voorkomt een heleboel frustratie bij je hond maar vooral ook bij jou. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een cue inzetten om naast te moeten lopen, dit doe je alleen in situaties waar het om veiligheidsredenen nodig is. Bijvoorbeeld als je geen overzicht hebt wat er om de hoek aan kan komen of langs een heel drukke en gevaarlijke weg, jouw hond kan dan volgen zodat je een barrière vormt richting de straat. Daarbuiten kun je houw hond gewoon lekker voor je laten wandelen en lekker laten snuffelen.
Een ander belangrijk punt is dat je met de juiste materialen wandelt. Het liefst een goed passend y-vorm tuigje en een lijn van minimaal drie of vijf meter. Als je goede lijnvoering leert dan kun je ook in lastige situaties je hond begeleiden met die lijn. Je kan hem namelijk korter bij nemen op momenten dat je hond het nodig heeft en zo kan hij dichter bij je zijn en op momenten dat het wel kan kun je meer vrijheid geven. Hiermee bedoel ik te zeggen dat als je een hond hebt die moeite heeft in bepaalde situaties, je hem niet de volle vijf meter geeft op dat moment, je moet je hond daar in begeleiden. Goede lijnvoering maakt je leven en dat van je hond echt een stuk relaxter.
Een te korte lijn zorgt voor heel veel spanning en kan dus trekken veroorzaken. Want ja, elke keer als je even ergens wil snuffelen moet je wel trekken als die lijn veel te kort is. Ook een verkeerd of niet prettig zittend tuig kan voor spanning zorgen. Als een tuigje bijvoorbeeld strak onder de oksels zit geeft dit ook spanning. Denk maar eens aan een bh-bandje dat in je eigen oksel prikt, echt mega irritant en kan zelfs pijn gaan doen.
Daarnaast is het heel goed om onder de loep te nemen hoe jullie eerdere ervaringen zijn. Ik heb wel eens cliënten die op de puppytraining bij een hondenschool hun hond echt vervelend hebben behandeld. Ik goed vertrouwen neem je natuurkijk advies aan van een trainer. Aan de riem trekken, boos doen op je hond, altijd laten volgen en te veel druk op je hond leggen dragen niet bij aan een goede realiteit en daarmee een prettige wandeling voor jullie beide. Materialen die absoluut niet bijdragen aan het welzijn van je hond zijn: Slipkettingen, prikbanden, stroombanden al dan niet met alleen trilling, halti om de neus, anti trektuigen en jachtlijnen. Als je deze materialen gebruikt verwacht dan niet dat je hond echt ontspannen gaat lopen, dit bevordert het welzijn nooit!
En ook niet onbelangrijk, honden kunnen last hebben van hun gangwerk of andere klachten en daarom trekken aan de lijn. Ook als je dan gaat oefenen met wandelen zonder trekken dan kun je de plank dus goed misslaan. Zorg dus altijd dat dit uitgesloten wordt. Ik heb honden in begeleiding gehad die aan de lijn trokken omdat de pas van begeleider simpel weg te langzaam was en dit pijn deed bij de hond.
Heb je dit allemaal op een rijtje en voelt je hond zich goed buiten en hij is gezond, jij bent bereid met juiste materialen te wandelen een zak vol voertjes? Dan ben je klaar om te gaan oefenen met wandelen zonder trekken. Hou in de gaten dat dit een proces is en oefening baart kunst. Geduld is en consequent zijn speelt hierin een zeer belangrijke rol.
Heb je een fijne hondenschool bij jou in de buurt? Die achter al deze punten kan staan? Dan zou je daar een lesje wandelen zonder trekken kunnen boeken en zo kunnen jullie beide weer van jullie wandelingen gaan genieten.
Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes