Vastknopen van de edelstenen aan een halsband

Je kan de edelsteen vastknopen met het bijgeleverde stuk waxkoord. Dit is uitermate sterk materiaal dat veel wordt gebruikt bij het dragen van edelstenen, bij zowel mensen als dieren. Nova en Sir James, mijn eigen honden, hebben een ruwe speelstijl samen. Nova zwemt veel en rolt vaak op de grond met haar rug en nek, waar de edelsteen zich bevindt. Het waxkoord heeft de test doorstaan en bleef netjes zitten. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Het voordeel van het knopen van een edelsteen aan een halsbandje of anti-teken ketting is, dat het niet rinkelt en bungelt. Dit kan namelijk als behoorlijke stoorzender worden ervaren door veel honden. Bovendien is het aan te raden een edelsteen zo dicht mogelijk op de huid te dragen. Een ander voordeel is dat je makkelijk van edelsteen kan veranderen als dit nodig is of je kan hem makkelijk verwijderen zonder dat je het hele bandje weg hoeft te doen.

Door de tijd zullen edelstenen slijten en ook het koordje. Check daarom voor de zekerheid regelmatig of alles nog goed vastzit. Men zegt dat edelstenen kwijtraken als de hond hem niet meer nodig heeft. Dit vind ik een mooie gedachte. Zo kocht ik ooit twee nieuwe edelstenen voor Nova en Sir James, ze vielen beide al snel af. De steen brak. Ik kocht nieuwe van dezelfde soort en het gebeurde weer.

Daarna kocht ik een andere steen die ze eerder al droegen. Tot mijn verbazing bleven deze twee stenen meer dan een half jaar zitten. Blijkbaar pastte de edelsteen die ik eerder kocht niet bij zo goed bij hen.

Hieronder volgt een voorbeeld hoe je de steen kunt knopen met waxkoord:

Stap 1: Haal het koord door de steen heen.

Stap 2: Haal één van de touwtjes onder de steen door en stop hem vervolgens via de bovenkant door de opening.


Stap 3: Herhaal dit ook met het ander touwtje, maar doe dit aan de andere kant.Stap 4: Herhaal de bovengenoemde stappen totdat je een stevig netje hebt.Stap 5: Plaats de steen tegen een halsband of anti-tekenketting en herhaal de stappen maar nu met de halsband of tekenketting ertussen.Stap 6: Herhaal dit net zo vaak totdat de steen stevig vastzit en ook aan de achterkant kun je de touwtjes onder het al vastgeknoopte touw halen en voila, je bent klaar.


Honden kunnen gevoelig op edelstenen reageren. Mocht het nu zijn dat je ander gedrag ervaart zoals bijvoorbeeld het toenemen van de klacht, verwijder de steen dan direct en probeer het een paar dagen later nog eens en eventueel daarna nog eens. Sommige honden hebben tijd nodig om te wennen aan een edelsteen.

De enige steen die je zelf mag combineren is bergkristal, wil je andere stenen combineren raadpleeg dan van te voren eerst een edelstenen therapeut die zich afstemt op jouw hond.

De meeste honden reageren goed op edelstenen maar elke hond is een individu. Kijk dus altijd goed naar jouw eigen hond en hou hem de eerste dagen goed in de gaten. Mijn voorkeur gaat uit naar een halbandje dat heel comfortabel zit bij je hond of een anti-tekenband.

Gebruik een halsbandje liever niet om een lijn aan vast te maken wanneer je gaat wandelen, de nek van je hond is zeer kwetsbaar, ga je wandelen dan raad ik een goed passend y-vorm tuigje aan. De edelsteen laat je dag en nacht om bij je hond totdat het niet meer nodig is.

Gaat je hond druk spelen met zijn maatje dan kun je er voor kiezen om de halsband of tekenketting even af te doen. Door ruw spelen kan de steen slijten of losraken.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Hee, ik ben Nadieh

Het is mijn missie om mijn licht te schijnen op honden en hun mens. Door de stem voor honden te zijn en mijn kennis met jou te delen ga je jouw hond echt zien. Hierdoor ontstaat er een (nog) diepere verbinding tussen jullie.

Wil jij een gelukkige en tevreden hond?
Meer blogs